Gyermekrajzokból animációs kisfilmek – indulnak a spotok az új családtámogatásokról - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Gyermekrajzokból animációs kisfilmek – indulnak a spotok az új családtámogatásokról

Szöveg: Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2019. máj. 13. 9:42
Családvédelmi Akcióterv

Mától láthatóak a júliusban induló családtámogatásokról szóló kisfilmek – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin megjegyezte: a cél az, hogy a kedvezményekről minél többen értesüljenek.

Gyermekrajzokkal, hagyományos animációs technikával készültek az új, július 1-től induló családtámogatásokról szóló rendhagyó, 30 másodperces kisfilmek. A spotok mától láthatók különböző csatornákon – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a bemutató előtt érdekességként elmondta: minden egyes képkockát külön megrajzoltak. A filmből kiragadott képek plakátokon is megjelennek, szövege pedig rádiós spotokban is hallható lesz.

Üzenik: a gyermek az első

minden döntésnél őket tartjuk szem előtt

A családvédelmi akcióterv kommunikációjának új megjelenési formája azért indul, hogy a július 1-től életbe lépő kedvezményekről minél több család értesüljön. Legfontosabb üzenete, hogy a gyermek az első, Magyarország olyan családpolitikát folytat, amely a gyermekeket helyezi a középpontba, minden döntésnél őket tartja szem előtt.

Akár 10 milliós támogatás

A babaváró támogatás a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat segíti abban, hogy annyi gyermeket vállaljanak, amennyit szeretnének. Azok a házaspárok, amelyeknél a feleség 18 és 40 év között van, akár 10 millió forint szabadfelhasználású kamatmentes kölcsönt vehetnek fel. Egy gyermek megszületése után 3 évre felfüggeszti a bank a törlesztést, a második gyermeknél hasonló feltételek mellett elengedik a fennmaradó hitel 30 százalékát, a harmadik. gyermek megszületésekor pedig a teljes tartozást törlik.

Kedvezményes, sőt, csökkenő hitel

Bővül az otthonteremtési program, július 1-től a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes, kamattámogatott kölcsönt használt lakáshoz is fel lehet használni. Két gyermek után 10 millió, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintot vehetnek fel a családok.

Azok a házaspárok, amelyek szeretnének további gyermeket vállalni, jelzáloghitelük csökkentésére számíthatnak. A második baba megszületése után 1 millió, a harmadik után 4 millió, minden további gyermek megszületése után 1-1 millió forinttal csökken a fennálló tartozás.

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja is. 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azok a családok, amelyeknél már megszületett, vagy úton van a harmadik gyermek, és legalább 7 személyes új autót szeretnének vásárolni.

Mindenképpen elindul az akció

A folytatással összefüggésben Novák Katalin megjegyezte: folyamatban van a bölcsődefejlesztési program, és január 1-étől indul a legalább négy gyermeket nevelők teljes személyi jövedelemadó mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottságtól még nem érkezett meg a támogató vélemény a babaváró támogatásról, az államtitkár azt mondta: a kormány mindent megtesz annak érdekben, hogy ez az állásfoglalás a kezében legyen. Jelenleg versenyjogi kifogásai vannak a testületnek. Ha a pozitív megítélés nem történik meg, akkor is biztosan elindul a babaváró támogatás, de a tervezettnél kedvezőtlenebb formában.