Átlagosan 200 ezer forint lehet a Nagyszülői GYED - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Átlagosan 200 ezer forint lehet a Nagyszülői GYED

MTI
2019. máj. 29. 14:41
Családvédelmi Akcióterv

Egy átlagfizetéssel rendelkező nagyszülő 200 ezer forint GYED-et is kaphat a családvédelmi akcióterv 7. pontja alapján - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Rétvári Bence hozzátette: a Nagyszülői GYED feltétele, hogy az igénylést megelőző két évben 365 napnyi munkaviszonnyal kell, hogy rendelkezzen a nagyszülő. A gyermeknek a szülővel kell élnie, de napközben a nagyszülő elviheti magához a gyermeket - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a Nagyszülői GYED-del töltött évek a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számítanak.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánynak a legfontosabb iránytű a családok véleménye, így a családvédelmi akcióterv a különböző élethelyzetekre kíván megoldást nyújtani. A Babaváró Támogatás az egyre kitolódó gyermekvállalásra, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a lakhatási problémákra, az Autóvásárlási támogatás a többgyermekesek problémáira reagál.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról beszélt, hogy a Nagyszülői GYED bevezetését társadalmi felmérés is indokolja. Tíz éve a családok ötven százalékánál volt jellemző, hogy a nagyszülők besegítenek a gyermeknevelésbe, míg egy 2018-as felmérés szerint már a családok kétharmadánál igaz ez - mutatott rá az államtitkár.

A Nagyszülői GYED bevezetéséről szóló javaslat vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben.