Banki adategyeztetés – ma van az utolsó határidő! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Banki adategyeztetés – ma van az utolsó határidő!

Magyar Nemzet
2019. okt. 31. 7:24
További hírek

Ma lejár a kötelező banki adategyeztetés újra és újra kitolt határideje. A bankok a jogszabályi előírások szerint éjfélkor zárolják a nem azonosított ügyfelek számláiról a kifizetéseket, egészen addig, amíg az ügyfél nem pótolja a mulasztást.

A Magyar Nemzet összeállítása arra figyelmeztet, hogy nemcsak a bankszámlák esetében, hanem a biztosítóknál, önkéntes nyugdíjpénztáraknál és önkéntes egészségpénztáraknál vezetett számlákkal kapcsolatban is kell adatot egyeztetni azoknak, akik 2017 előtt lettek ügyfelek és azóta egyszer sem frissültek az adataik. A terrorizmus és a pénzmosás elleni küzdelemhez kapcsolódó kötelezettség a vállalati számlákra is vonatkozik, így számukra is kötelező adategyeztetés.

A bankoknak pedig közvetlenül is értesíteniük kellett azokat az ügyfeleket, akik még nem egyeztették adataikat. Mindezek ellenére, várhatóan sokan maradhatnak hoppon holnaptól, leginkább saját mulasztásuk miatt.

Azoknak, akik csak október 31. után egyeztetik az adataikat, akkor a bank ezt követően feloldja a zárolást, és a bent lévő megbízások az azonosítást követő munkanapon teljesülnek.


(Fotó: Shutterstock)