Családvédelmi Akcióterv: folyamatosan érkeznek az igénylések - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Családvédelmi Akcióterv: folyamatosan érkeznek az igénylések

Szerző: Dékány-Szondi Réka, Fotó: Förster Tamás
2019. júl. 5. 10:16
Támogatások, kedvezmények

Gyors mérleg: július 1-jén és 2-án csaknem 4600 alkalommal nyomták meg országszerte az ügyfelek a Családvédelmi Akcióterv ügyintézéshez kapcsolódó sorszámhúzó gombot, és már tízhez közelít azoknak a házaspároknak a száma, akik megkapták a Babaváró Támogatást. A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatását két nap alatt 878-an igényelték, a kibővített jelzáloghitel-elengedést pedig 64-en kérelmezték eddig. A Babaváró Támogatást igénylők közül a legtöbben a húszas éveik végén, harmincas éveik elején járnak, közülük legtöbben otthonteremtésre fordítják a kölcsönt.

Nem kell nagy paksamétával érkezni

– Harmadik napja indult el a Családvédelmi Akcióterv, így már két nap tapasztalatai állnak rendelkezésre. Eszerint zökkenőmentesen zajlik az ügyintézés – hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az V. kerületi kormányablakban tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a Babaváró Támogatással elsősorban azoknak a fiataloknak szeretnének segíteni, akik már tudják, hogy kivel szeretnének családot alapítani és gyermeket vállalni. A gyermekeseket a kibővült CSOK-kölcsönnel és a falusi CSOK-kal támogatják. Azokban a családokban pedig, ahol a második és további gyermekek érkeznek, a jelzáloghitel-elengedés segíthet.

– Bevezettük a nyilatkozati elvet a Családvédelmi Akcióterv esetében is, így nem kell nagy paksamétával érkezni az ügyintézéshez, például nem szükséges a házassági anyakönyvi kivonatot bemutatni, elég, ha nyilatkoznak erről az igénylők és azt majd az illetékesek leellenőrzik. Emellett az ügyintézés is illetékmentes – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Tájékozottak az igénylők

Beszámolt arról is, hogy országszerte sokan keresték fel a kormányablakokat, és nyújtották be a kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. Az első két nap tapasztalatai szerint az igénylők tájékozottan, felvilágosítva érkeznek a kormányablakokhoz és a járási hivatalokhoz. Ezt tervezik tovább segíteni azzal is, hogy külön tájékoztató anyagokat fognak elhelyezni a kormányablakokban, valamint kisfilmeket is vetítenek majd.


A 1818-as ingyenesen hívható kormányzati számra csaknem 3000 hívás érkezett az elmúlt két napban.

Novák Katalin elmondta, a bankoktól azt a visszajelzést kapták, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik már beadták a kérelmüket vagy érdeklődnek, naponta több százan keresik fel a bankokat. A legtöbben a húszas éveik végén, a harmincas éveik elején vannak, és közülük a legtöbben otthonteremtésre fordítják a támogatást. A tapasztalatok szerint gyorsan zajlik a hitelbírálat, és a tízhez közelít azoknak a házaspároknak a száma, akik már megkapták a Babaváró támogatást.

Jelzáloghitel-elengedés, autótámogatás, bölcsődefejlesztés

A jelzáloghitel-elengedést eddig 64-en igényelték az elmúlt két napban.

– A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatására a Magyar Államkincstárhoz 878 kérelem érkezett be az elmúlt két napban, így mostanra már valószínűleg ezer körül lehet a benyújtott kérelmek száma – tudatta Novák Katalin. A bölcsődefejlesztéssel kapcsolatban pedig azt mondta: július 1-jén megjelent egy új pályázat, így 95 milliárd forint értékben jöhet létre 7700 új bölcsődei férőhely. Céljuk, hogy néhány éven belül minden kisgyermeknek jusson férőhely a lakóhelye közelében.

Soron kívül intézik a Családvédelmi Akciótervvel kapcsolatos ügyeket

– Július 1-jén és 2-án összesen 4600 alkalommal nyomták meg az ügyfelek a Családvédelmi Akcióterv ügyintézéshez kapcsolódó sorszámhúzó gombot, és soron kívül intézik a hivatali munkatársak a kérelemhez kapcsolódó ügyeket – közölte Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Azt is elmondta, hogy az országban összesen 302 kormányablakhoz és 11 mobil kormányablakhoz lehet fordulni, ezekben összesen 30 százalékkal nőtt az ügyfélforgalom.

– Országosan átlagosan 28 és fél perc a várakozási és ügyintézési idő. Hogy a terhelés jobban legyen elosztva, 35 vidéki kolléga is segít a fővárosi kormányhivatalokban – tudatta Tuzson Bence.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg egy 200 jogszabályból álló javaslatcsomagot készítenek elő, amelynek elfogadása és bevezetése jelentősen át fogja alakítani az ügyintézést.

Emellett készül egy olyan mobilapplikáció is, amely nemcsak abban segít az ügyfeleknek, hogy megmutatja, a környéken hány kormányablak van, hanem azt is, hogy az adott időpontban melyiknek a legkisebb a leterheltsége.