CSOK és felnőtt gyerekek? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

CSOK és felnőtt gyerekek?

csalad.hu
2020. jan. 9. 6:00
Családvédelmi Akcióterv

Lakhat hivatalosan a szülei CSOK-os családi házában 25 évesnél idősebb gyerek? Ha egy külföldön élő pár együtt igényel CSOK-ot, kinek kell igazolnia a TB jogviszonyt? A csalad.hu összegyűjtötte a Családvédelmi Akcióterv ezen témakörével kapcsolatban felmerült legfrissebb kérdéseket és az azokra kapott szakértői válaszokat.

Kérdés: Ha egy családban egy gyermek már 25 év feletti (nem megváltozott munkaképességű), de még a szüleivel lakik, utána már nem igényelhetik a CSOK-ot. Ő a CSOK-kal támogatott ingatlanban rendelkezhet majd bejelentett lakóhellyel? Ha igen, akkor az ingatlan minimális hasznos alapterületének meghatározásakor bele kell számítani eltartottként?

Válasz: A rendelet előírásai alapvetően a támogatott személyek és figyelembe vett gyermekeik bentlakási kötelezettségét tekintik elsődlegesnek, ennek a megsértését szankcionálják és állapítanak meg tételesen.

A rendelet azt is tiltja, hogy a lakás használatát 3. személynek átengedjék. Az „átengedés” fogalmilag véleményünk szerint azt jelenti, amikor a támogatott személyek HELYETT használja más a lakást, tehát nem velük együttesen, azaz amikor a támogatottak kiköltöznek a lakásból (bár ez egyben már bentlakási kötelezettség megsértését is jelenti). Továbbá a támogatott személy gyermeke valójában harmadik, tehát idegen személynek sem igazán lenne tekinthető.

A kérdezőnek nem kell az alapterület szerinti gyermekek számába beszámítani a gyermeket.

A rendelet szerint a lakás hasznos alapterülete legkisebb mértékének számításánál a fiatal házaspár által vállalt, illetve az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző olyan gyermeket kell figyelembe venni, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénylik (ideértve azon gyermekeket is, akik után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt már igénybe vettek).

Kérdés: Ha együttes igénylőknél külföldi biztosított jogviszonyt igazolnak, 180 napon belül annak a személynek kell mindenképp igazolni, hogy Magyarországon biztosított, aki a külföldit igazolta visszamenőleg vagy elegendő, ha a másik fél leigazolja a magyar biztosított jogviszonyt?

Válasz: Ha az igényléskor mindketten külföldi TB jogviszonyt igazoltak, akkor később bármelyikük igazolhatja a magyar jogviszonyt, ha viszont csak az egyik fél, akkor annak a félnek kell igazolnia, tehát annak, aki ezt vállalta.

(fotó: Shutterstock)