Egyre nagyobb lakások épülnek a CSOK-nak köszönhetően - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Egyre nagyobb lakások épülnek a CSOK-nak köszönhetően

hellovidek.hu
2019. jún. 13. 11:41
Családvédelmi Akcióterv

Körülbelül 10 négyzetméterrel nagyobb lakások épülnek ma, mint néhány évvel ezelőtt – többek között ez a hatása a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek és az 5 százalékos áfakulcsnak. Július elsejétől pedig fellendülés várható a használt ingatlanok piacán is, ráadásul a Falusi CSOK-nak köszönhetően 2800 kistelepülésen is megélénkülhet a kereslet – idézte az Otthon Centrum adatait a hellovidek.hu.

A CSOK előtt a legnagyobb számban 45 négyzetméteres lakások épültek. A kedvezmény bevezetőse óta ezek mérete felfelé tolódik, ma már minimum 50 négyzetméter alapterületű lakásokat építenek a legnagyobb számban a fejlesztők.

– Az MNB által közzétett Lakáspiaci jelentésből kiderül, hogy az állami kedvezmények életbe lépése óta jelentősen megnövekedett az 50 és 55 négyzetméter közötti, valamint a 65 négyzetméter feletti lakások aránya az új projektekben – idézte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét a hellovidek.hu.

Szintén a CSOK-nak és a kedvezményes áfakulcsnak köszönhetően 114 új lakóprojekt és ezzel együtt 3396 lakás kapott építési engedélyt 2019 első negyedévében.

Az elemzési vezető közölte: értékesítési tapasztalataik alapján 2019 a vártnál álmosabban indult, aminek valószínűleg az az oka, hogy a vevők egy része kivár július 1-ig, hogy kihasználhassa a kibővített állami kedvezmények által nyújtott előnyöket.

Az elmúlt két évben Budapesten és a vidéki megyei jogú városokban egyaránt 35 százalékkal emelkedtek az újlakás árak. A bejelentett és július 1-től érvénybe lépő szabályozás várhatóan a használtlakás-piac felé mozdítja a keresletet. Ekkortól ugyanis az eddig csak új lakásokra igényelhető kedvezményes hitel már használt lakások vásárlásához is felvehető lesz.

A Falusi CSOK által érintett közel 2800 településen az állam szintén segíti a használt ingatlan vásárlását. Az Otthon Centrum várakozásai szerint főként a nagyvárosok vonzáskörzetében álló települések ingatlanpiaca lendülhet fel, ahol a nyugodt kertvárosi környezet és a közeli nagyváros által biztosított munkalehetőség együtt kínál vonzó alternatívát. Abádszalók, Fonyód, Balatonvilágos, Balatonszepezd, Mátraszentimre csak néhány azon kedvelt települések sorából, amelyek profitálhatnak a támogatásokból.