Egyre többen vásárolnak falusi családi házat - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Egyre többen vásárolnak falusi családi házat

Magyar Nemzet
2020. febr. 6. 13:31
Falusi CSOK

Az elmúlt évek kiugró mértékű áremelkedése és a Falusi CSOK megjelenése érezhetően több vevőt visz a családi házak felé – számolt be a Magyar Nemzet.

Minden második adásvétel a használt lakások piacán családi ház volt a tavaly január-szeptemberi időszakban. A statisztikai hivatal adatai szerint az is mutatja az érdeklődést irántuk, hogy miközben összességében csökkent a forgalom a lakáspiacon, a jellemzően családi házas beépítésű községekben a 2018-as mértéket meghaladó számú adásvétel köttetett.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint a családi házaknál jelentős piaci kilengés az elmúlt években nem volt látható. – Az árakat és a tranzakciószámot – a többi lakástípussal szemben – itt nem befolyásolta például a befektetési célú vásárlások felfutása. Ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt általános és kiugró mértékű áremelkedés, valamint a vidéki használt lakások vásárlására is fordítható Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény megjelenése érezhetően több vevőt mozdít a családi házak felé – mondta Valkó Dávid, a hálózat vezető elemzője a Magyar Nemzetnek.

A Falusi CSOK ösztönözte

A családi házaknál egyértelmű forgalomnövelő hatást jelentett a Falusi CSOK tavaly júliusi bevezetése. Az érintett 2486 legfeljebb ötezer lakosú településen akár 5 millió forint értékben lehet állami támogatást igénybe venni ingatlanvásárlásra és ugyanennyit bővítésre, korszerűsítésre. Sőt, január óta saját lakhatási célú lakásépítésnél és a bővítési, korszerűsítési munkálatoknál ezekben a községekben 5 millió forintig áfa-visszatérítés is igényelhető.

(fotó: Shutterstock)