Elindult a Demencia-akcióterv - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Elindult a Demencia-akcióterv

vaol.hu
2020. márc. 10. 9:09
További hírek

Demencia-akcióterv indult szakemberek részvételével az egyre elterjedtebb időskori betegség kezelésére – ismertette Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.

Miután nő a születéskor várható élettartam, egyre több lesz az idős ember, így fel kell készülni arra, hogy az ilyen betegek száma is nő. Bár a betegség jelentős részben genetikai, alkati eredetű, segítheti a kialakulását például a stressz, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

A betegség „rejtőzködő” jellegű, gyakran a beteg és a környezete számára is csak sokára derül ki. A környezettől türelmet és szeretet igényel, hogy kezelni tudja a helyzetet – idézte a szakembert a vaol.hu.

A betegség gazdasági kihatásai is jelentősek, hiszen a demenciában szenvedő egyik családtagjának a betegség előrehaladtával egyre több idejét, energiáját kell gondozásra fordítania. A lakosság figyelmét fel kell hívni erre a növekvő problémára, és különböző szakterületek együttműködésével komplex országos rendszer kialakítása szükséges – mondta a helyettes államtitkár.

(fotó: Shutterstock)