Erdő Péter: A születés lelki dimenziója minden másnál magasabb - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Erdő Péter: A születés lelki dimenziója minden másnál magasabb

Muhari Judit
2019. szept. 5. 9:15
Budapesti Demográfiai Csúcs

A demográfiai problémák megoldásában több országban olyan megoldások születnek, amelyek összeegyeztethetők a katolikus egyház szemléletével, üzeneteivel – mondta Erdő Péter bíboros a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

For the English version follow: Erdő Péter: The spiritual dimension of brith is the most sublime of all aspects

A demográfia kérdésekor nem csupán egy faj egyedszámának kérdéséről van szó, hanem az emberről, akinek az életének minden mozzanata sajátos – mondta Erdő Péter, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye érseke.

A születés lelki dimenziója minden másnál magasabb.

A III. Budapesti Demográfiai Csúcson a bíboros úgy fogalmazott: a szülők az élet szolgálatában állnak, soha nem szabad elfelejteni, hogy a születés lelki dimenziója minden másnál magasabb.

Az apaság és az anyaság nem csak testi, hanem lelki feladatot is jelent. A család egyesíti az élet testi, lelki, szellemi oldalát, hozzájárul a nemzetek közösségéhez és hozzásegít a társadalom fejlődéséhez. Ez az alapja annak, hogy a család jogosult legyen a társadalom támogatására a születés és a nevelés tekintetében.

2010-ben az Európai Püspöki Konferencia minden országra kiterjedően végzett vizsgálatot arról, hol és hogyan foglalkoznak, érdeklődnek a társadalom népességgel kapcsolatos fejleményeiről, és érzékelnek-e rendellenességet. A vizsgálat eredménye szerint mindenhol érzékelték a problémát, a Monacói Hercegségben a legkevésbé, Ukrajnában aggódtak legjobban. A szülők szerepének elismerése Luxemburgban volt a legjelentősebb, a gyermekek után járó szülői támogatás a legmagasabb. Akkor Magyarország még nem volt az élmezőnyben ezen a területen, ám mára ez sokat változott.

Sok európai országban a nagyszülők kötelességének érzik, hogy foglalkozzanak unokáik nevelésével, máshol részvételüket egyéb problémák jelenlétének tekintik, például az óvodák hiányának. Több országban támogatják, hogy legyen olyan állami intézmény, amely családpolitikával, a családok segítésével foglalkozik. A felmérés alapján felismerhetjük, hogy a demográfiai kérdések a családok problémái is, és ezzel kapcsolatban olyan feladatok, megoldások születnek, amelyek egybecsengenek a katolikus egyház szemléletével – mondta Erdő Péter bíboros.