Falusi CSOK: Pest megye és a Balaton a legkeresettebb - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Falusi CSOK: Pest megye és a Balaton a legkeresettebb

Magyar Nemzet
2019. júl. 22. 10:08
Családvédelmi Akcióterv

A Falusi CSOK-kal érintett településeken óriási a szórás az árakban: van, ahol budapesti árszínvonal jellemző, ám van, ahol egy-kétmillió forintért is lehet házat venni. Átlagosan több mint tíz százalékkal nőttek az árak, mióta tudni lehet az új támogatási formáról.

A Balaton-parti és ahhoz közeli, továbbá a jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér megyei helységek a legkeresettebbek a Falusi CSOK-kal érintett települések közül – derül ki az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portál Magyar Nemzetnek készített összeállításából.

Már a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény első rövid időszakának tapasztalataiból kezd kirajzolódni, milyen adottságú települések lehetnek az új támogatási forma nyertesei. A július elsejei bevezetés óta a Balaton déli partján fekvő Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Budapest és Kecskemét között nagyjából félúton lévő Örkény és a Balaton északi partján található Badacsonytomaj iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – derül ki az Ingatlan.com összeállításából.

Emellett további három tóparti település – Balatonkenese, Balatonfenyves, Balatonederics – és a Fonyódtól alig több mint tíz kilométerre fekvő Lengyeltóti fért még be a tíz legkeresettebb kistelepülés közé. Pest megyéből Tóalmás és Bag, Fejérből pedig Szabadbattyán és Adony számít még igazán népszerűnek.

– Jóllehet nem beszélhetünk tömeges érdeklődésről, az már most látszik, hogy sokak fantáziáját mozgatja meg az új támogatási forma. Ha az érdeklődés szintje fennmarad, minden bizonnyal a népszerű települések árai fognak a legnagyobb mértékben emelkedni a közeljövőben – mondta a Magyar Nemzetnek Balogh László, vezető gazdasági szakértő.

Kifejttte: július első két hetében az egy hónappal korábbihoz viszonyítva csaknem negyven százalékkal nőtt azok száma, akik telefonon is informálódtak a tulajdonosoknál. Ez a legnépszerűbb települések esetében kétszáznál több érdeklődőt jelent. Összehasonlításul a Falusi CSOK településein hat-hét jelentkező a jellemző, a támogatás bevezetése előtt pedig még ennyi sem volt.

A Falusi CSOK településein az átlagos négyzetméterár jelenleg 88 ezer forint. Egy éve – amikor még nem lehetett tudni a Falusi CSOK-ról – csak 79 ezer forint volt az átlag.