Fenntartható közösség, fenntartható gazdaság - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Fenntartható közösség, fenntartható gazdaság

Szöveg: Szondi Réka, Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 20:40
Budapesti Demográfiai Csúcs

A III. Budapesti Demográfiai Csúcs első napjának utolsó beszélgetése arról szólt többek közt, hogy miként lehet egy biztos alapokon álló család a társadalom, sőt a gazdaság alapja is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter témafelvezetésként kifejtette: az üzleti környezet kiszámíthatósága fontos, 2010 óta az a cél, hogy megvalósuljon a munkaalapú társadalom.

– Míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott Magyarországon, ma 4,5 millió embernek van munkája, és 800 ezer új munkahely jött létre. Mindössze 6 százalék azoknak az aránya, akik itt születtek, de nem Magyarországon dolgoznak. Sokan hazajöttek a könnyebb lakásszerzés és az adókedvezmények miatt. Ez mind a magyar családpolitika eredménye.

Miért csak ennyi gyerek születik?

Ezek után dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes bemutatta a kerekasztal beszélgetés résztvevőit, és elsőként Dr. Maria Rita Testat, az Osztrák Tudományos Akadémia kutatóját kérdezte a család és a gazdaság összefüggéseiről.

– Az emberek ma más életkörülmények között élnek, mint elődeik, gyakoribb például az ingázás, és új munkakörök jelentek meg, amikhez át kell képezni az embereket. Ezt a változást megnézhetjük az egyén szintjén, amikor egy nő és egy férfi úgy dönt, hogy gyereket vállal – mondta Dr. Maria Rita Testa, az Osztrák Tudományos Akadémia kutatója. – Azt vizsgáltam, hogy miért nincs az embereknek annyi gyerekük, amennyit szeretnének. A válasz pedig az, hogy ez nem pusztán egyedi döntés, többek között az iskolázottságtól, a munkakörtől és a pár közötti kapcsolat erősségétől, minőségétől is függ.

Riasztó válások

– Az ezredforduló környékén születettek igyekeznek jó szülők lenni, de számos dolog miatt aggódnak – kezdte hozzászólásában Dr. George Blair-West ausztrál pszichiáter, orvos, író.

– Általában rendkívül szkeptikusak például a házassággal kapcsolatban, mert látják, hogy hányan válnak el a környezetükben. Az ezredforduló környékén születettek igyekeznek másként csinálni a dolgokat, mint az elődeik. Ez az, amit érdemes előnnyé kovácsolni!


Az anyákkal nyer a gazdaság!

Imants Parādnieks lett miniszterelnöki tanácsadó azt mondta: Lettországban az átlagos népesedési mutató 2011 óta jelentősen növekedett, jelenleg 2,4.

– Kutatások eredményei szerint az emberek több gyereket szeretnének, mint amennyit teljesíteni tudnak. Észt kutatók megállapították, hogy minden újszülött észt gyermek egymillió euró bevételt biztosít az államnak. Egy ausztrál kutatási eredmény szerint pedig egy anya a gazdaság számára kétszer több bevételt biztosít, mint egy gyár egy személyre vetítve.


Nehéz a fiataloknak

Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke megjegyezte, hogy Az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek megfogalmazásai alig érintették a családokat.

– Jelenleg nagyon sok vita zajlik a környezeti fenntarthatóságról, és úgy tűnik, hogy ez verseng a gyerekvállalással és a népességnövekedéssel. Meglátásom szerint nehéz a fiatalok élete ma, mert választás elé vannak állítva. A mi generációnk ugyanis nem tanította meg nekik, hogy nem egy irányt kell választaniuk, hanem bizonyos keretek között kell megtalálni az utukat – véli Vukovich Gabriella.