Jaime Mayor Oreja: Egy jövőképre van szükség - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Jaime Mayor Oreja: Egy jövőképre van szükség

Szondi Réka, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 13:09
Budapesti Demográfiai Csúcs

„Nem egyformák a kihívásaink és az azokra adott válaszaink. A délutáni előadóknak köszönhetően megismerhetjük, hogy milyen különböző élethelyzetek vannak a világban, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük az egyes országoknak. A panelbeszélgetéseken 8 ország miniszterei ismertetik államaik problémáit és jó gyakorlatát” – így vezette fel Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a III. Budapesti Demográfiai Csúcs Jó gyakorlatok a demográfia és a családpolitika területén című szekcióját.

– Ma Európát nem a szélső bal vagy jobb vezeti, hanem a szélsőséges zavar irányítja, és efelé a zavar felé tendálunk. Ennek a zavarnak a legfőbb okozója a folyamatos referenciapontok hiányában keresendő – kezdte Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter és európai parlamenti képviselő, az „Egy Közülünk” (One of Us) Szövetség elnöke. – Ma az a gondolkodás uralkodott el, hogy újrakezdhetünk mindent, beleértve az emberi társadalmat és a boldogság lehetőségét, mintha az elődeink tudása, tapasztalata teljesen irreleváns lenne. Ám a kohézió elengedhetetlen.

– A bevándorlással és a demográfiai problémákkal kapcsolatban meg kell érteni a belső válságot, amit most átélünk. Az európai civilizáció válságban van, súlyos nehézségekkel néz szembe. A megoldás pedig az emberi méltóság értékelésében gyökerezik. Egy jövőképre van szükség, amely megerősíti az értékeinket. Hosszú távú stratégiára van szükség, amihez már most hozzá kell kezdenünk.