Januártól folytatódik a Családvédelmi Akcióterv - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Januártól folytatódik a Családvédelmi Akcióterv

mti
2019. dec. 30. 10:21
Családvédelmi Akcióterv

A jövő év elejétől, január elsejétől két újabb támogatással folytatódik a Családvédelmi Akcióterv - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek adott interjújában.

Az államtitkár telefonon elmondta, az egyik új támogatás a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége, amelynek köszönhetően minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alól.

"Az szja-adómentesség párhuzamosan érvényesíthető a családi adókedvezménnyel"

Hozzátette, az adómentesség – amely negyvenezer anyát érinthet évente – párhuzamosan érvényesíthető a családi adókedvezménnyel, és akkor is jár, ha elveszítette egy gyermekét.

Szintén január elsején lép életbe a nagyszülői gyed, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (gyed), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. A nagyszülői gyed havi összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet, de ha több unokára vigyáz a nagyszülő, akkor ennek az összegnek a többszörösét is kaphatja.

Az államtitkár felidézte, a Családvédelmi Akcióterv július elsején indult és olyan támogatásokat tartalmaz, mint a Babaváró- vagy az autóvásárlási támogatás, de népszerűek a különböző otthonteremtési kedvezmények is, mint a CSOK vagy a falusi CSOK.

(Fotó: Shutterstock)