Januártól jön a nagyszülői gyed - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Januártól jön a nagyszülői gyed

EMMI
2019. nov. 13. 10:36
7. Nagyszülői GYED bevezetése

Több, a családok védelmével összefüggő törvény technikai módosítását terjesztette az Országgyűlés elé az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A 2020 januártól életbe lépő Nagyszülői GYED-ben részesülők számára a Munka Törvénykönyvének módosításával teremtik meg a munkavállalók védelmét.

Mint ismert a kormány a tavasszal bejelentett Családvédelmi akcióterv keretében döntött arról, hogy 2020 januárjától bevezeti a Nagyszülői GYED-et. A módosítás megteremti annak lehetőségét, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig - otthon maradhasson a gyermekkel. A Nagyszülői GYED átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

A Nagyszülői GYED igénybevételének feltételei, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre, és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. A Nagyszülői GYED mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik, továbbá a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie: ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy napközben a nagyszülő elvihesse magához a gyermeket, és ott vigyázzon rá.

Fontos megjegyezni, hogy a Nagyszülői GYED csak abban az esetben vehető igénybe, ha a gyermek után más nem kap gyermekgondozást segítő ellátást. A nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

A Munka Törvénykönyv kedden benyújtott módosításának célja, hogy megteremtse a nagyszülői gyermekgondozási díj munkajogi pillérét, és kimondja, hogy a gyermekgondozási díj időtartamára a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult. A javaslat értelmében ezen időtartam alatt a munkavállaló felmondási védelemben is részesül, továbbá ez az időszak a szabadság és a végkielégítésre való jogosultság szempontjából jogosító időnek minősül.

A törvénycsomag emellett több a gyermeket nevelő magyar családok helyzetének javítását és a szociális biztonság erősítését szolgáló módosítást is tartalmaz, melyek többek között tovább erősítik a gyermekek védelmét.

Nagyszülői GYED igénylése

Egyéni vállalkozó esetén: az „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, balesetei táppénz igényléséhez” elnevezésű elektronikus nyomtatványon

(Fotó: Shutterstock)