Jó hír: illetékmentesek lettek a családtámogatások - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Jó hír: illetékmentesek lettek a családtámogatások

mti
2019. júl. 4. 5:24
Támogatások, kedvezmények

Illetékmentesen igényelhető a babaváró támogatás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Az Országgyűlés ma házszabálytól eltérve fogadta el az illetéktörvény módosítását úgy, hogy a mentesség már a július 1-jétől benyújtott igényekre érvényes legyen.

A módosítás értelmében azoknak, akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, az állami adóhatóság fizeti vissza az illetéket. Ehhez igazolniuk kell, hogy azt a Babaváró Támogatás igénylésével, valamint a Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatásával kapcsolatban fizették be.

Mindkét támogatás a Családvédelmi Akcióterv része, amelyet április 1-jén fogadott el az Országgyűlés.

Mit tartalmaz a Családvédelmi Akcióterv?

A babaváró hitel 2022 végéig igényelhető, legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes támogatás, amely szabadon felhasználható.

A nagycsaládosoknak pedig új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújt az állam, legfeljebb a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll rendelkezésre.

Július 1-jén a családvédelmi akcióterv további két pontja lépett hatályba: a CSOK kiterjesztése, valamint a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás.

Az akcióterv további három pontból áll: a bölcsődefejlesztési program - a jelenlegi 50 ezer férőhely 70 ezerre bővítése - hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető.