Jövőre 726-tal több családi bölcsődei férőhely lesz - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Jövőre 726-tal több családi bölcsődei férőhely lesz

Szöveg: MTI, fotó: facebook.com/csaladesifjusag, grafika: MTI
2019. jún. 11. 12:31
Családvédelmi Akcióterv

A kormány családi bölcsődék létrehozására kiírt pályázata alapján – 465 millió forint támogatásból – 726 bölcsődei férőhely létesül a következő évben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Érden kedden.

A kormányzat által nyújtott jelenlegi pályázati támogatással, az összes családi bölcsődei férőhelyhez képest, közel 11 százalékkal növekszik a családi bölcsődék részaránya – közölte Novák Katalin az Otthon Melege Családi Bölcsőde Hálózat családi bölcsődéjében tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a három év alatti gyermekek ellátására 52 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés, ami közel ötszörös emelkedést a 2010-es 11 milliárd forinthoz képest.

Emellett közel kétszeresére emeli a kormány a családi bölcsődék finanszírozását jövőre, hogy a szülőknek is kevesebbe kerüljön a gyermekek ellátása – fűzte hozzá az államtitkár.

Novák Katalin kitért arra: a kormány szeretné, ha a bölcsődei ellátás területén jelentősen nőne a magánszereplők száma, ha az állam vagy az önkormányzatok által fenntartott intézmények mellett minél több családi és munkahelyi bölcsődei hely létesülne.

A csaknem 50 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhelyből több mint 6400 családi bölcsődei – tudatta Kovácsné Bárány Ildikó, az EMMI bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztosa. A családi bölcsődék férőhelybővítésére kiírt pályázatra 104 pályázat érkezett, 103-at befogadtak. A formai bírálat után 100 pályázat bizonyult érvényesnek, közülük 67 részesül támogatásban, és összesen 110 új családi bölcsőde létesül – sorolta.

A miniszteri biztos elmondta, azért, hogy a családi bölcsődék hosszú távon is működőképesek maradjanak, illetve a térítési díj összege csökkenjen segítve ezzel a családokat, emelkedni fog az állami támogatás fajlagos összege. Emellett azok a fenntartók, akik sajátos nevelési igényű gyermekeket, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket is ellátnak, az alapnormatíván felül plusz forráshoz is juthatnak.