Kevés a jó állapotú használt lakás - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kevés a jó állapotú használt lakás

hirado.hu
2019. ápr. 17. 9:33
2. CSOK-kölcsön

Nagyon kevés a jó állapotú vagy az igényesen felújított ingatlan. Jó helyen, jó állapotú, megfizethető árú használt lakást találni Magyarországon kihívás - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető közgazdásza.

Dupla annyit ér ma egy panellakás, mint pár évvel ezelőtt, amikor jóval áron alul keltek el az ilyen típusú ingatlanok. Idén folytatódik az egykori házgyári lakások árának emelkedése, igaz a drágulás üteme lassul - mondta Balogh László a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A panellakások az egyik legkeresettebb ingatlantípussá léptek elő az ingatlanpiacon, ám ez nem friss jelenség, hiszen a kereslet irántuk már 2017-ben elkezdődött. Főként azokon a településeken nagyobb az érdeklődés a panellakások iránt, ahol magasabbak az ingatlanárak, ilyen például Budapest is – fogalmazott a közgazdász.

A fővárosban jelenleg a téglaépítésű használt lakások négyzetméterára meghaladja a 750 ezer forintot, a panellakásokért négyzetméterenként átlagosan több mint 450 ezer forintot kérnek az eladók.

Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos lakásméretet veszünk alapul, akkor 2019-ben egy téglaépítésű lakásért átlagosan 40 millió forintot, míg egy panellakásért 29 milliót kérnek a tulajdonosok – magyarázta a közgazdász.

Nagyon kevés a jó állapotú vagy az igényesen felújított ingatlan – mondta Balogh László. Jó helyen, jó állapotú, megfizethető árú használt lakást találni Magyarországon kihívás. Ez az állítás általában a panellakások esetében is helytálló, hiszen nemcsak a lakások, hanem a panelépület állapotában is, a felújítások elhanyagolása miatt évtizedes lemaradás tapasztalható – fogalmazott.