Kisbaba mellett mikor vállalhatok munkát? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kisbaba mellett mikor vállalhatok munkát?

Dékány-Szondi Réka
2020. márc. 9. 15:00
7. Nagyszülői GYED bevezetése

Milyen segítséget kapnak a kisgyermeket nevelő szülők a munka világába való visszatéréshez? A csalad.hu összegyűjtötte.

A kisgyermekes szülők foglalkoztatását segíti elő 2013 óta a Munkahelyvédelmi Akció, amely azoknak a munkáltatóknak a bérköltségét csökkenti, akik a leginkább érzékeny helyzetben vannak munkavállalói csoportokat, köztük kisgyermekes szülőket alkalmaznak.

A gyermekgondozási ellátások (GYES, a GYED valamint a GYET) folyósítása alatt, vagy ezeknek a juttatásoknak a lejártát követően munkába álló szülő után a munkáltatók szociális hozzájárulási adójukból (SZOCHO) kedvezményre lehetnek jogosultak. Az első 2 évben a munkabér, de legfeljebb a minimálbér összege után egyáltalán nem kell megfizetniük a SZOCHO-t és a szakképzési hozzájárulást, a harmadik évben pedig annak felét kell csak befizetni. A három vagy több gyermeket nevelő anyák esetén 2 év helyett 3 év adómentes, és további 2 év az 50 %-os adókedvezménnyel érintett időtartam.

Csecsemőgondozási díj (CSED)

A szülési szabadság időtartamára járó támogatási forma a gyermek születéséhez kapcsolódóan kieső jövedelem pótlását szolgálja, ezért nem jár a szülési szabadságnak arra az idejére, amelyre az édesanya bármilyen keresetet kap. A CSED mellett nem lehet munkát vállalni.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/csecsemogondozasi-dij-csed

Gyermekgondozási díj (GYED)

A gyermekgondozási díj a csecsemőgondozási díj (szülési szabadság), illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig jár a szülőnek. A GYED mellett a szülő dolgozhat, a diplomás GYED és a nevelőszülői GYED mellett a gyermek születését követő 169. naptól lehet munkát végezni, míg az örökbefogadói díj mellett korlátlanul lehet munkát végezni.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/gyermekgondozasi-dij-ismertebb-neven-gyed

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)

A szülő a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül folytathat a GYES mellett keresőtevékenységet.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/gyes-gyermekgondozast-segito-ellatas

Gyermeknevelési támogatás (GYET)

A gyermeknevelési támogatást a három vagy több kiskorút nevelő szülő vagy gyám veheti igénybe. Aki GYET-ben részesül, legfeljebb heti 30 órában vállalhat munkát, de ha a munkavégzést kizárólag az otthonában végzi, akkor nincs időkorlátozás.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/gyermeknevelesi-tamogatas-gyet

Nagyszülői GYED

A nagyszülői GYED folyósítása alatt a nagyszülő nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik. Feltétele, hogy az anya és az apa is (az egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő) kereső tevékenységet kell, hogy végezzen.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/7-nagyszuloi-gyed-bevezetese

(fotó: Shutterstock)