Kövér László: Vissza kell állítani a megbomlott egyensúlyt az egyén és a közösség között - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kövér László: Vissza kell állítani a megbomlott egyensúlyt az egyén és a közösség között

Szondi Réka, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 15:23
Budapesti Demográfiai Csúcs

Ha valaki meghasonlik, súlyos ellentétbe kerül a saját értékeivel, és védtelenné, kiszolgáltatottá válik – így kezdte beszédét az Országgyűlés elnöke a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

– Ha az emberek szembe kerülnek az elődjeiktől kapott értékekkel, akkor a meghasonlás veszélye fenyegeti az országot. Félő, hogy a kontinens nem a bölcsők, hanem a koporsók országa lesz. Hazánk az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol 1981 óta folyamatosan kevesebben születnek, mint amennyien meghalnak. 1962-ben hazánkban született a legkevesebb gyerek a világon – mondta Kövér László. – A magyar modell célja, hogy a népesedéspolitikai fordulat eredményeként 2030-ra elérjük a 2,1-es népesedési rátát. A jelek biztatóak: a 2010-es 1,25-ös arányhoz képest most 1,49-es népesedési rátánál járunk. Emellett 2010 óta nő a házasságkötések száma, csökken a válások és az abortuszok száma.

– Az európai népi fordulat érdekében mindannyiunknak, a politikusoknak és a demográfusoknak egyaránt, el kell döntenünk, hogy hova állunk, az élet vagy a halál oldalára, építjük vagy romboljuk a közösségeket – tette hozzá az Országgyűlés elnöke. – Ha nincs többé család, nemzeti vagy vallási közösség, akkor nem lehet szabályok alá vonni a magánérdekeket, és a magánérdek felmorzsolja a közösségi érdekeket.

– A gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy, és Európában a legfontosabbá kell válnia. Ehhez vissza kell állítani a megbomlott egyensúlyt az egyén és a közösség között, hogy újra különbséget tudjunk tenni jó és rossz, szép és rút között. Olyan mentális fordulatra van szükség, amelyben a hagyományos értékekhez térünk vissza.