KRESZ vizsgadíj támogatás - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

KRESZ vizsgadíj támogatás

csalad.hu
2020. jan. 13. 14:04
KRESZ vizsgadíj támogatás

Sok fiatalnak komoly kihívást okoz a jogosítvány megszerzésének finanszírozása. Gimnazistaként, kezdő egyetemistaként még nem feltétlenül rendelkeznek azzal a jövedelemmel, amellyel ezeket a költségeket állni tudnák.

Az országon belüli mobilitás azonban munkaerő-piaci szempontból létfontosságú. A Kormány azt a döntést hozta, hogy 25.000 Ft/fő értékhatárig a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély (vezetői engedély) megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek (KRESZ) vizsga és a hozzá kapcsolódó e-learning vagy tantermi tanfolyam díját részben vagy egészben megtéríti.

Ki igényelheti a támogatást?

- magyar állampolgár,

- aki 2018. július 1-ét követően tett sikeres közlekedési alapvizsga napján a huszadik életévét még nem töltötte be.

Hogyan igényelhető a támogatás?

A támogatás megállapítása iránti kérelem a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához (Postacím: 1820, Budapest) nyújtandó be elektronikus úton, vagy formanyomtatványon. A kérelem elektronikus úton is benyújtható, ebben az esetben a mellékleteket szkennelt dokumentumként kell csatolni a kérelemhez.

Milyen információ(k)nak kell mindenképp szerepelnie a befizetést igazoló számlán/ bizonylaton?

A befizetést igazoló számlán/ bizonylaton a vizsgázó nevének és a vizsgadíjként befizetett összegnek szükséges szerepelnie.

Mennyi az ügyintézési határidő és milyen formában kapom meg a támogatási összeget?

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága külön osztály állított fel a KRESZ-tanfolyam és vizsga díjának támogatásához kapcsolódó ügyintézés zökkenőmentes lebonyolítására. Az ügyintézési határidő 30 nap, amely magában foglalja a jogosultság ellenőrzésének munkafolyamatát is. A támogatást a kérelmezők egy összegben, átutalással kapják majd meg.

A támogatás beadásakor vagy a vizsga napján veszik figyelembe a 20 éves korhatárt?

A lehetőség azokra vonatkozik, akik a vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket és a vizsga napja 2018. július 1-je vagy az utáni.

A támogatás csak a „B” kategóriás jogosítványhoz szükséges elméleti alaptanfolyamra és vizsgára érvényes?

Igen, a támogatás csak és kizárólag a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam és vizsga díjára vonatkozik, más kategóriához szükséges tanfolyamokra, illetve vizsgákra nem.

Igényelhető a támogatás abban az esetben is, ha online végzem el az alaptanfolyamot?

Igen, a támogatás mind tantermi, mind online elvégzett tanfolyamok esetében igényelhető. Valamint lehet intenzív, illetve akár 1 hónapos is. Nincs különbség a támogatás szempontjából.

Mekkora támogatásra tarthatok igényt?

A támogatás összege maximálisan 25.000 Ft.