Külföldi Nyelvtanulási Program - megnyílt a pályázati felület - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Külföldi Nyelvtanulási Program - megnyílt a pályázati felület

Emberi Erőforrások Minisztériuma
2020. febr. 28. 10:24
További hírek

Indul a kormány által biztosított Külföldi Nyelvtanulási Programra való jelentkezés.

Február 28-tól adhatják be online pályázatukat a Külföldi Nyelvtanulási Programban részt venni kívánó diákok és iskolai csoportok.

A nyelvi programban az érintett tanulók alanyi jogon vehetnek részt, a támogatás elnyerésére azonban pályázniuk kell, kizárólag az online pályázati felületen. Mind a csoportos, mind az egyéni kiutazást választó jelentkezők a www.knyp.hu oldalon adhatják be pályázatukat, a PÁLYÁZOM menüpont alatt. A pályázat benyújtására egyéni pályázatok esetén 60 napig, intézmények számára pedig 30 napig lesz lehetőség.

A program célja a magyar fiatalok jobb nyelvtudásának elősegítése, ezért 9. és 11. évfolyamos tanulók angol, német és francia nyelvterületre utazhatnak nyáron nyelvet tanulni. Anglia, Írország és Málta, német nyelvterületen Ausztria és Németország lehetnek célországok, emellett Franciaországba jelentkezhetnek a fiatalok, a koronavírus-helyzetre tekintettel Kínába nem indulnak csoportokat.

A kéthetes külföldi nyelvtanulás költségeit az állam fizeti. Diákonként ez mintegy 2000 eurós támogatást jelent, ami a kiutazás és kint tartózkodás minden költségét fedezi, és a családoknak plusz kiadást nem jelent.

A programban 140 000 középiskolás jogosult részt venni idén.

Az online felületen az egyéni pályázóknak lehetőségük lesz:

· a pályázati felületen regisztrálni,

· jogosult tanulónak pályázatot indítani,

· személyes adatokat egyeztetni,

· szülői felelősségvállalási és hozzájárulási nyilatkozatot letölteni és hitelesítés után feltölteni a rendszerbe.

Az egyénileg pályázóknak nem közvetlenül a választott nyelviskolával kell kapcsolatba lépniük, hanem a pályázati felület kurzuskeresőjéből kell a megfelelő helyszínt kiválasztani. Az egyénileg utazó tanulók jelentkezését ugyanis kizárólag az online pályázati rendszerben tudják fogadni a célországi nyelviskolák.

A pályázat elengedhetetlen része a szülői nyilatkozat, amelyben a szülő és a tanuló közösen nyilatkozik, hogy vállalja a programban való részvétel feltételeit. A nyilatkozatot az online pályázati felület generálja, a csoportos és az egyéni pályázat esetében is kizárólag a pályázati felületről letölthető.

Az egyéni pályázat benyújtásához mind a tanulónak, mind pedig a szülő(k)nek/gondviselőnek szükségük lesz Ügyfélkapura, mert a szülői/gondviselői nyilatkozatot kizárólag ügyfélkapu segítségével, az AVDH (Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés) szolgáltatáson keresztül lehet benyújtani. Akik ilyennel még nem rendelkeznek, forduljanak a Kormányhivatalokhoz.

Csoportos pályázat esetén az intézmények számára egy héttel korábban elkezdődött az intézményi adategyeztetés, ami a pályázat benyújtásának előfeltétele, amelyről a Tempus Közalapítvány minden jogosult intézményt értesített.

A sikeres adategyeztetést követően az intézményeknek lehetőségük van a már adategyeztetett tanulókat a pályázatukhoz hozzárendelni.

A pályázati rendszerbe a külföldi nyelviskolák is be tudnak lépni és várják a magyar tanulók és csoportok jelentkezését.


(Fotó: Shutterstock)