Lakásvásárlás a Családvédelmi Akcióterv segítségével - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Lakásvásárlás a Családvédelmi Akcióterv segítségével

csalad.hu
2019. okt. 16. 11:10
Családvédelmi Akcióterv

A csalad.hu olvasója arról érdeklődött, hogy a Családvédelmi Akcióterv alapján milyen lehetőségek közül választhat új vagy használt lakás vásárlásánál. Összegyűjtöttük az ezen témakörrel kapcsolatban felmerült speciális kérdéseket és az azokra kapott szakértői válaszokat.

Kérdés: Milyen (meglévő) lakáscélú jelzáloghitelre vonatkozó könnyítéseket/kedvezményeket vehetek igénybe, ha korábban lakáscélú jelzálog kölcsönt vettem fel, és két gyermekem van?

Válasz: Amennyiben 2019. július 1. után újabb gyermeket vállalnak, a fennálló kölcsöntartozásuk 4 millió Ft-tal csökkenthető, ezt követően minden további gyermek születése után újabb 1-1 millió Ft-tal (de legfeljebb a tartozás erejéig).

Kérdés: Használt lakás vásárlásához milyen és mekkora összegű kedvezményeket vehetek igénybe és milyen feltételekkel? (pl. nagyobb legyen-e a vásárolt lakás?)

Válasz: Két gyermekre – ha nem terveznek újabb gyermekvállalást – használt lakás vásárlásához 1,430 millió Ft támogatás jár; a „falusi CSOK” hatálya alá tartozó településeken július 1. után akár 2,6 millió Ft, melynek legfeljebb fele használható fel a lakás megvásárlására, másik legalább fele pedig korszerűsítésre vagy bővítésre. Ezen túlmenően július 1-jétől 10 millió Ft kamattámogatott (maximum 3%-os kamatozású) kölcsönt is lehet igényelni.

Ha házasságban élnek, legalább egyikük 40 év alatti, és további 1 gyermeket vállalnak (4 éves határidővel), akkor 2,2 millió Ft, kistelepülésen július 1.-től 10 millió Ft (max. fele arányban vásárlásra, a többi részben bővítésre/korszerűsítésre felhasználható módon) CSOK támogatás kérhető, a kamattámogatott kölcsön összege pedig 15 millió Ft-ra nő. Két további gyermek (8 évre szóló) vállalása esetén a CSOK összege 2,75 millió Ft-ra emelkedik (kistelepülésen továbbra is 10 millió Ft), a kamattámogatott kölcsön keretösszege nem változik.

Ha nem vállalnak további gyermeket, mégis újabb születik, akkor gyermekenként 400 ezer Ft utólagos CSOK támogatás kérhető, mely a fennálló jelzálog-hiteltartozásból írható jóvá.

A megvásárlandó lakóingatlan esetében – ha arra „szocpol kedvezmény” vagy CSOK felvétele előzőleg nem történt – nem feltétel, hogy az a korábbi, értékesített lakásnál nagyobb legyen, viszont két gyermek esetében a hasznos alapterülete nem lehet kisebb lakás esetén 50, családi háznál 80 m2-nél (további gyermekenként újabb 10-10 m2 számítandó 4 gyermekig bezárólag), és meg kell felelni a minimális közművesítettségi, komfortossági, statikai feltételeknek. Az ingatlan vételára július 1. után nem esik korlátozás alá.

Kérdés: Új lakás vásárlásához milyen és mekkora összegű kedvezményeket vehetek igénybe és milyen feltételekkel? (pl. nagyobb legyen-e a vásárolt lakás?)

Válasz: Két gyermekre – ha nem terveznek újabb gyermekvállalást – új lakás vásárlásához 2,6 millió Ft támogatás jár. Ezen túlmenően 10 millió Ft kamattámogatott (maximum 3%-os kamatozású) kölcsönt is lehet igényelni.

Ha házasságban élnek, legalább egyikük 40 év alatti, és további 1 gyermeket vállalnak (10 éves határidővel), akkor 10 millió Ft CSOK támogatás kérhető, a kamattámogatott kölcsön összege pedig 15 millió Ft-ra nő. Emellett 2019. év végéig a lakás megvásárlása 27% helyett 5%-os kedvezményes ÁFA megfizetése mellett lehetséges.

A megvásárlandó lakóingatlan esetében – ha arra „szocpol kedvezmény” vagy CSOK felvétele előzőleg nem történt – nem feltétel, hogy az a korábbi, értékesített lakásnál nagyobb legyen, viszont két gyermek esetében a hasznos alapterülete nem lehet kisebb lakás esetén 50, családi háznál 80 m2-nél (további gyermekenként újabb 10-10 m2 számítandó 4 gyermekig bezárólag), és meg kell felelni a minimális közművesítettségi, komfortossági, statikai feltételeknek.

(fotó: Shutterstock)