Legtöbben lakáscélhoz használják a Babaváró Hitelt - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Legtöbben lakáscélhoz használják a Babaváró Hitelt

Magyar Nemzet
2019. dec. 5. 11:12
Családvédelmi Akcióterv

Főleg a nagyobb jövedelműek veszik fel a Babaváró Hitelt, és leginkább lakáscélokra költik, de a korábbi kölcsönök kiváltása is jelentős felhasználási cél.

Dinamikusan bővül a hazai hitelezés, ezen belül a harmadik negyedévben a Babaváró Hitel vezette a növekedést a Magyar Nemzeti Bank frissen megjelent pénzügyi stabilitási jelentése szerint. Túlzott eladósodásról ugyanakkor a jegybank szerint szó sincs, mivel mind a vállalati, mind a lakossági hitelpenetráció alatta marad annak a GDP-arányos szintnek, ami Európa fejlettebb részén jellemző – idézte a Magyar Nemzet.

A jobb módúak vették fel a Babaváró Hitelt

A harmadik negyedévben, vagyis az indulás utáni első három hónapban 29 ezer szerződést kötöttek, és az ügyfelek döntő többsége a maximális, 10 millió forintos összeget vette fel. Jelentős kiszorító hatása nem volt az új hitelnek, ugyanakkor hosszabb távon feltételezhető, hogy a kedvező kondíciók miatt valamelyest csökkentheti majd a lakáshitelek, illetve a személyi kölcsönök iránti keresletet.

A Babaváró Hitelt érdekes módon a jobb módúak vették fel jellemzően: 55 százalékban azok, akik az egy főre jutó jövedelem alapján a legfelső 20 százalékhoz tartoznak. A Babaváró Hitelt felvevők 47 százalékának nem volt érdemben más hitele a harmadik negyedév végén, 40 százalékuknak jelzáloghitele is volt, 7 százalékuk személyi kölcsönnel rendelkezett a Babavárón felül, és mindössze 6 százalék volt, aki mind a három hiteltípussal rendelkezett.

Elsősorban lakásvásárlásra használják

Ami a hitelfelhasználást illeti, a legtöbben lakáscélhoz kapcsolódóan igénylik, ugyanakkor kevéssé jellemző, hogy lakáshitel felvételekor önerőpótlásra használnák fel. A lakáscélok között első helyen a lakásvásárlás szerepel, ezt követi a lakásfelújítás-, és bővítés.

A Babahitelt nyújtó bankok adatai alapján gyakori még a már meglévő, magasabb kamatozású kölcsönök kiváltására történő felhasználása, kisebb mértékben előfordult a gépjármű vásárlás finanszírozása és a befektetési célú felhasználás is, ami értelemszerűen különösen azoknak éri meg, akik már biztosan nem fognak kamatot fizetni a hitelre. Ez a hitelfelvevők harmadát-negyedét jelentette, esetükben az ügylet jelentésének hónapjában már fennállt a terhesség, vagy megszületett a gyermek a feltételként szabott időpont óta.

(fotó: Shutterstock)