Elindult a falusi CSOK – íme a részletek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Elindult a falusi CSOK – íme a részletek

mti
2019. júl. 3. 7:02
Támogatások, kedvezmények

Hétfőtől igényelhető a falusi CSOK a pénzintézeteknél - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Csaknem 2500 kistelepülésen elérhető

Gyopáros Alpár keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a július 1-jével hatályba lépett kistelepülési otthonteremtési támogatás csaknem 2500 magyarországi kistelepülésen elérhető használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház bővítéséhez, korszerűsítéséhez.

A vissza nem térítendő támogatás összege három- vagy többgyermekes családok esetén ingatlanvásárláshoz és korszerűsítéshez maximum 10 millió, meglévő ingatlan felújításához legfeljebb 5 millió forint - tette hozzá.

A falusi CSOK rendszerében a vissza nem térítendő támogatáson felül állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a családok. Vásárlás és korszerűsítés, illetve bővítés esetében két gyermeknél 10 millió forintot, három vagy több gyermeknél 15 millió forintot igényelhetnek, meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére pedig az összegek fele, vagyis 5 millió, illetve 7,5 millió forint vehető fel.

Tanyára is felvehető

Gyopáros Alpár kiemelte: a kormány azokat a településeket jelölte ki, ahol az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a népesség, illetve amelyek a leghátrányosabb helyzetű térségben találhatók, de a 2486 településen felül a falusi CSOK elérhető lesz minden tanyán, ahol van lakóingatlan.

Jelezte, hogy a falusi CSOK - akárcsak az általános CSOK - felvételéhez nem szükséges önerő.

Kitért arra is: aki korábban igénybe vett már valamilyen lakhatási támogatást, az is felveheti a falusi CSOK-ot. Példaként említette, hogy aki korábban CSOK-ból vásárolt ingatlant, és most egy kistelepülésen szeretne megtelepedni, annak a korábbi támogatást vissza kell fizetnie és ezután veheti igénybe az új, magasabb támogatási összeget. Aki pedig szocpol támogatást kapott korábban, az a két támogatás közti különbözet felvételére jogosult.

Újdonság a vállalkozásokkal kapcsolatban

Hozzátette: az általános CSOK-hoz képest újdonság, hogy egy július 11-től hatályba lépő szabályozás értelmében a falusi CSOK-ból vásárolt ingatlanba bejelenthető az igénylő többségi tulajdonában álló gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozás is.