Mariyana Nikolova: Célunk a népességcsökkenés megállítása és hosszútávú stabilizálása - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mariyana Nikolova: Célunk a népességcsökkenés megállítása és hosszútávú stabilizálása

Szondi Réka
2019. szept. 5. 13:22
Budapesti Demográfiai Csúcs

Bulgária ugyanazokkal a demográfiai problémákkal néz szembe, mint Európa más országai. Bulgária az egyetlen Európai Uniós ország, amelynek hosszútávú, komplex programjai vannak a demográfiai problémák megoldására – kezdte Mariyana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes.

– Bulgáriában két stratégia segít a demográfiai problémák megoldásában: az egyik 2006 óta, a másikat 2012-13 óta. Stratégiai célunk a népességcsökkenés megállítása és hosszútávú stabilizálása, valamint magas emberi tőke elérése – mondta a miniszterelnök-helyettes. – A bolgár kormány családpolitikájának részeként törvényeket hoztunk, sok kiadást tettünk félre a családtámogatásokra, gyermekvédelemre, adókedvezményekre, anyasági támogatásokra, és további adókedvezményeket is bevezettünk az utóbbi években – sorolta.

Mariyana Nikolova elmondta, Bulgáriában az átlagbér is nőtt: 2018-ban az előző évhez képest 9,4 százalékkal. Emellett az oktatásügyi, az egészségügyi, a várososokat érintő és a környezetvédelmi reformok mind kihatnak a demográfiára is. És bár a halálozási ráta az Európai Uniós országok közül Bulgáriában a legmagasabb, már látszik egy lassú csökkenés.

A kormány célja nemcsak a népességcsökkenés megállítása, hanem az emberi erőforrások megerősítése is – tette hozzá a bolgár miniszterelnök-helyettes.