Más kontinens, más gondok? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Más kontinens, más gondok?

Muhari Judit, Szondi Réka, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 16:36
Budapesti Demográfiai Csúcs

A III. Budapesti Demográfiai Csúcs délutáni szekciójában két afrikai előadó azt mutatta be, hogy a népesedési problémák miként jelennek meg a fekete kontinensen, és azokra milyen megoldásaik vannak.

– Afrikában sok gyerek születik, míg Európában kevés, erre a helyzetre megoldást kell találni, mivel a következő generáció sorsa múlik rajta. Hosszútávi megoldásokra kell törekednünk, és hosszútávú prioritásokat kell kialakítanunk a méltányosság területén – mondta Dr. Leticia Adelaide Appiah a ghánai Népesedési Tanács ügyvezető igazgatója.

– Ahhoz, hogy egy egyén egészséges maradjon, egyensúlyt kell tartania: eleget kell innia, mozognia, megfelelő vércukorszintet kell fenntartania a szervezetében. Ugyanez vonatkozik az országokra is, ezért minden egyén érdekében beruházásokat kell tenni, hogy mindenki megfelelő gazdasági körülmények között élhessen. Mindemellett nagyon fontos, hogy optimális számban szülessenek emberek, és megfelelő lelki, szellemi és iskolai támogatásban részesüljenek.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: az optimális termékenységi arányszám 2,1, ez Afrika sok országában magasabb, ami demográfiai problémákat okozhat.

– Tény, hogy a versenyképes országok alkalmazkodnak és fejlődnek, míg a kevésbé versenyképes országok lemaradnak. A fenntartható családok jelentik a fenntartható ország mintaképét – mondta Dr. Leticia Adelaide Appiah.

Mire van szüksége Afrikának?

– Amikor népesedésről beszélünk, mindig szóba kerül Afrika, ami egymilliárd embernek ad otthont, és 55 országból áll, de sok hasonlóság van közöttük – kezdte Obianuju Ekeocha szakértő, író, a Target Africa szerzője Nigériából. – Az adományozó országok, szervezetek főként oktatásra, nevelésre, egészségügyre, vízellátásra és a népességszabályozást érintő kérdésekre adnak pénzt. Ám Afrikának nem a népesedés a legnagyobb gondja, sokkal inkább a kormányzati problémák okozzák a legtöbb fejtörést. Másrészt a népesség eloszlása is fontos ügy: a legtöbben a nagyobb városokba tömörülnek, ahol jobb oktatási lehetőségek és munkahelyek vannak.

De akkor mire van szüksége Afrikának? – tette fel a kérdést Obianuju Ekeocha. – A gyerekházasságokat meg kell szüntetni, mert ha valakinek 14 évesen megszületik az első gyereke, akkor akár 7-8 gyereke is lehet később. Emellett szükség van az afrikai lányok felvilágosítására, oktatására és az egészségügyi ellátás javítására. Végül, de nem utolsó sorban a fennálló tévhiteket el kell oszlatni, hogy a valódi problémákról legyen szó.