Mi kell ahhoz, hogy a lakosság száma nőjön? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mi kell ahhoz, hogy a lakosság száma nőjön?

Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 16:14
Budapesti Demográfiai Csúcs

Kevin Andrews az Ausztrál Államszövetség parlamenti képviselője, egykori miniszter úgy fogalmazott: a civil társadalmakra nehezedő legnagyobb kihívás a családok helyzete, a házasságok kezelése.

For the English version follow: What is needed to boost population size?

– Az együttélések száma megnőtt, már a házasságkötés előtt együtt élnek a párok. Sokkal későbbi életkorban kötik meg az első házasságot, és ez Magyarországra is jellemző. Megnőtt a válások száma is, az újra házasodások száma pedig csökken. Egyre több az egyszülős család, és emelkedett a házasságon kívül született gyermekek aránya, különösen a nyugati országokban.

A képviselő mítosznak nevezte, hogy a lakosság számának növekedését meg lehet fordítani a különböző támogatásokkal. Sok helyen a kormánytámogatások dacára sem sikerült emelni a termékenységi arányszámot. Magyarország jó irányt vett, 2010-tól a házasságok száma nőtt, a válások száma csökkent, és a termékenységi arányszám is emelkedett. Az, hogy ez fenntartható-e, csak 10-20 év múlva derül ki.

Egy gyerek után is jár a támogatás

A következő előadó, Urszula Rusecka, a lengyel Sejm Szociális- és Családpolitikai Bizottság elnöke, országgyűlés képviselő arról beszélt: az öregedés óriási kihívást jelent, amely határozott lépéseket követel.

– Segíteni kell a fiatalokat a gyermekvállaláskor. Országunkban 500 zlotyt kap minden család az első gyermek után akkor is, ha csak egyetlen gyermekük van. Amióta bevezették a programot, a lengyel családokhoz 77 milliárd jutott el. Beiskolázási segélyt 4,5 millió gyermek kapott, a babaplusz támogatás pedig za 1-3 éves korú gyermekek szüleit segíti. Könnyebben döntenek így a fiatalok a gyermekvállalás mellett még akkor is, ha szakmai karrierjüket sem akarják feladni.

Lengyelországban 2016-2018 között 68 ezer új bölcsődei férőhelyet alakítottak ki, a nagycsaládosoknak pedig 6000 partner 24 ezer helyen nyújt támogatást. Sikerült a társadalomban elfogadtatni, hogy mindez nem kiadás, hanem befektetés. A születési arányszámban ez megmutatkozott: mindenféle prognózist túltejesített az ország, 2017-ben rekordot döntött, 402 ezer gyermek született.