Minden eddiginél többen nyaralhattak idén az Erzsébet táborokban - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Minden eddiginél többen nyaralhattak idén az Erzsébet táborokban

MTI, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 2. 13:09
Erzsébet táborok

Idén minden eddiginél többen nyaralhattak az Erzsébet táborokban – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a zánkai Erzsébet táborban.

Novák Katalin hangsúlyozta: idén mintegy 130 ezren vehetnek részt az Erzsébet táborok programjain, ebből a nyári zánkai ottalvós táborokban csaknem 30 ezren kapcsolódhattak ki a szünidőben.

Az ez évtől biztosított ingyenes vasúti utazás lehetőségét a táborozók közül több mint 12 ezren vették igénybe – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: ez az Erzsébet táborok nyolcadik évadja. Vasárnaptól péntekig ottalvós táboroknak adott otthont a zánkai Erzsébet tábor, hétvégére pedig családi Erzsébet táborokat szerveztek, amelyekben a tavalyihoz képest kétszer annyi, kétezer család üdülhetett tíz turnusban Zánkán. Emellett idén diabéteszes gyerekek számára is kínáltak üdülési lehetőséget, ügyelve biztonságos nyaralásukra.

Megújulnak a táborok

Kormányzati forrásokból huszonhat milliárd forintot fordítanak az Erzsébet táborok megújítására, további fejlesztési források igénybevételével pedig összességében csaknem harmincmilliárd forintból válnak modernebbé az Erzsébet táborok – közölte. Hozzátette: idén nyáron a fonyódligeti Erzsébet tábort nem nyitották ki, mivel ott már megkezdődtek a bontási munkálatok.

Zánkán is jobb körülmények között várják a fiatalokat jövőre. Teljesen megújul a konyha és az étterem, modernizálják a szállásépületeket, új közösségi terek jönnek létre, új kültéri játszó- és sporteszközöket telepítenek. A felújítási munkák már hétfőn megkezdődnek. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a fejlesztési munkálatok az erdélyi ivói tábort is érintik – ismertette.

Mire elkészülnek a beruházások, a várakozások szerint az idei harmincezerről ötvenezerre nő a nyári táboroztatási kapacitás az Erzsébet táborokban – emelte ki.

Mesébe illő történet

A zánkai eseményen futott ki első hivatalos útjára a felújított, Szent Imréről elnevezett sétahajó, amelynek átadása előtt Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke a hajó történetét mesébe illőnek nevezte. Az 1938-ban a Balatonfüredi Hajógyárban épített hajót 1944-ben felfegyverezték, majd egy év múlva a német csapatok elsüllyesztették. Renoválása után Tátika néven állt újra forgalomba átkelőhajóként, majd 1981-től sétahajóként üzemelt. A hajó 2016-ban került az alapítvány tulajdonába, és a mai kor igényeihez igazodó teljes szerkezeti és gépészeti felújítást hajtottak végre rajta.

A magyar ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről elnevezett hajót Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldotta meg, majd Novák Katalinnal, Hornyák Tiborral és Filep Miklóssal, Zánka polgármesterével együtt szalagátvágással avatták fel.