Nagyszülői GYED: felfüggesztik az ellenőrzéseket a veszélyhelyzet idejére - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nagyszülői GYED: felfüggesztik az ellenőrzéseket a veszélyhelyzet idejére

MTI
2020. márc. 24. 8:50
7. Nagyszülői GYED bevezetése

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Eszerint nem kell vizsgálni a veszélyhelyzet alatt, hogy a Nagyszülői GYED-nél a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e.

A megjelent rendelet-módosítás szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott – kormányrendeletben meghatározott – egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

A keddtől hatályos rendelkezés szerint meghosszabbodik a jogosultság a Gyermekgondozási díjra (GYED), a Gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES) és a Gyermeknevelési támogatásra (GYET) a veszélyhelyzet végéig.

Megszűnhet viszont a Nagyszülői GYED-re való jogosultság, ha a gyermek szülei visszavonják erről szóló nyilatkozatukat, valamint a GYES-re jogosultság, ha a szülők írásos nyilatkozatban lemondanak róla.

A Nagyszülői GYED esetében a veszélyhelyzet alatt nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e – olvasható a közlönyben.

(fotó: Shutterstock)