Nem kell elkapkodni a költözést! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem kell elkapkodni a költözést!

Magyar Nemzet
2019. aug. 9. 5:45
Családvédelmi Akcióterv

Egy lakás megvásárlása – különösen ha az családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével és lakáshitel felvételével jár együtt – nem néhány napos folyamat.

De nem is kell sietni azzal, hogy valaki ki tudja használja a Családvédelmi Akcióterv otthonteremtési lehetőségeit – mondta a Magyar Nemzetnek a Duna House elemzési vezetője. Benedikt Károly szerint sokan nem is kapkodnak, hiszen a lakásvásárlás, a költözés alapos megfontolást igényel, hozzátéve, hogy a babaváró támogatásnak lehet igazán nagy szerepe.

Úgy tűnik, hogy ezt a támogatási elemet a legtöbben ingatlancélra fogják fordítani. Az akár 75 százalékban önerőként is beszámítható babaváró hitelnek biztosan jelentős hatása lesz a lakáspiacra. Elég csak arra gondolni, hogy az egygyermekesek is felvehetik nulla százalékos hitelként, ráadásul itt olyan megkötések sincsenek, mint mondjuk a csok esetében a minimálisan előírt lakásméret.

Benedikt Károly szerint a családvédelmi akciótervet inkább középtávon lehet majd megérezni az ingatlanpiacon.

A Központi Statisztikai Hivatal minap közzétett adatai szerint mindenesetre az év elejéig bővülő képet mutatott a lakáspiac. A múlt év során összesen 164 ezer adásvétel zajlott, mintegy hét százalékkal több a 2017-ben mért forgalomhoz viszonyítva. A piaci forgalom a hivatalos adatok szerint az idei első negyedévben is élénkült, több mint hét százalékkal több adásvétel köttetett ekkor, mint 2018 első negyedévében.


(kép: shutterstock)