Novák Katalin: 2,5 milliárdból fejlődhetnek a Pest megyei bölcsődék - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: 2,5 milliárdból fejlődhetnek a Pest megyei bölcsődék

Szöveg: Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2019. aug. 28. 11:22
Családvédelmi Akcióterv

Kifejezetten a Pest megyei települések önkormányzatai pályázhatnak holnaptól arra a 2,5 milliárd forintra, amelyből bölcsődei férőhelyeket hozhatnak létre és új intézményeket is építhetnek. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár jelezte, hogy ezzel a támogatással körülbelül 300-350 férőhely jöhet létre.

A választás szabadságát biztosítják

– Újabb bölcsődei férőhelyek létesülnek Pest megyében – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a Szigetmonostori Bölcsődében emlékeztetett arra, hogy a magyar családtámogatási rendszer a választás szabadságáról szól. Mégpedig arról, hogy akkor és annyi gyermeket vállalhassanak a párok, amikor és amennyit szeretnének, és ennek ne legyenek anyagi akadályai. Ezt segíti a július 1-én indult és jövő januárban folytatódó Családvédelmi Akcióterv, amelynek egyik eleme a bölcsődei férőhelyek számának bővítése.

Fejlesztés hazai forrásból

Egyre kevesebb a többgenerációs család, viszont egyre több édesanya szeretne dolgozni.

– A kisgyermekek számához viszonyítva soha annyi bölcsődei férőhely nem volt még Magyarországon, mint most – mutatott rá az államtitkár. A férőhelyek folyamatos bővítésére ugyanakkor azért van szükség, mert egyre kevesebb a többgenerációs család, viszont egyre több édesanya szeretne dolgozni. Mivel az uniós forrásokat kevésbé lehet felhasználni a Pest megyei településeken, ezért erre a célra a központi költségvetésből kellett megoldást találni.

Önkormányzatok pályázhatnak

A kifejezetten a Pest megyei önkormányzatok számára kiírt 2,5 milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázat is ilyen, amely kedd reggel 8 órától indul.

– Ma Pest megyében 263 intézmény működik 6117 férőhellyel. A most kiírt pályázat kifejezetten férőhely bővítésre, eszközbeszerzésre és új intézmény létrehozására fordítható. Feltétel, hogy a jelentkezők maguk működtessék a bölcsődét. A támogatás mértéke meglévő bölcsőde felújítása esetén 10-120 millió, meglévő mini bölcsőde felújítása esetén 3-60 forint, új bölcsőde építésekor pedig 60-480 millió forint igényelhető. Egy egyszobás új mini bölcsőde építésére maximum 60 millió-, két csoportszobás új mini bölcsődére maximum 90 millió forint kérhető. Számítások szerint a mostani pályázattal körülbelül 300-350 férőhely jöhet létre – ismertette a részleteket.

Az életkezdést és a családbővülést segítik

Novák Katalin beszélt a Családvédelmi Akcióterv többi eleméről is. A Babaváró Támogatás az életkezdésben segíti a fiatal párokat, az otthonteremtési támogatás a folyamatos bővítés lehetőségét biztosítja azért, hogy legyen hova gyermeket vállalni. A Nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye akkor segít, amikor már nagy a család. A jelzáloghitel-elengedés pedig akkor, amikor a már meglévő gyermekek mellé kistestvér érkezik. Január elsején elindul egy világon egyedül kedvezmény, a négygyermekes anyák személyi-jövedelemadó mentessége is, a nagyszülők pedig GYED-en maradhatnak unokájukkal, ha erre igény van a családban.

Igény van a bővítésre

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere elmondta, hogy a település lakosságának 80 százaléka ingázik. A bölcsőde 2015-ben épült 28 férőhellyel, és ez akkor elegendőnek tűnt. Ma viszont már látszik, hogy igény van a bővülésre. Különösen, hogy a településen az országos átlagnál magasabb a három vagy többgyermekes családok száma.
Képek a bölcsőde életéből