Novák Katalin: "Magyarország hivatkozási alappá vált" - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: "Magyarország hivatkozási alappá vált"

MTI/csalad.hu
2019. ápr. 14. 6:38
Családvédelmi Akcióterv

A magyar családpolitika eredményeit és újdonságait ismertette a Politikai Hálózat az Értékekért nevű szervezet kolumbiai csúcstalálkozóján Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon adott interjújában kiemelte, hogy Magyarország hivatkozási alappá vált, amikor a családtámogatásokról van szó.

Novák Katalin elmondta, hogy a Politikai Hálózat az Értékekért már harmadik alkalommal szervezett transzatlanti csúcstalálkozót. Latin-Amerikát megelőzően az Egyesült Államokban, illetve Európában volt ilyen rendezvény. Olyan nemzetközi hálózatról van szó, amely az egész világra kiterjed, igyekszik összefogni olyan döntéshozókat, akiknek fontosak a családi értékek, fontos az emberi méltóságnak a tisztelete, fontos az emberi élet, valamint a keresztény kultúrának az értékei.

Novák Katalint korábban a szervezet alelnökévé választották.

Az államtitkár a rendezvényen bemutatta a magyar családpolitika eddigi eredményeit, és ismertette annak újdonságait is, különös tekintettel a hét pontból álló családvédelmi akciótervre. Ez utóbbi részeként elmondta, hogy január elsejétől a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák Magyarországon nem fizetnek egyetlen fillér jövedelemadót sem, és e Ez azokra is vonatkozik, akiknek már felnőttek a gyerekei, vagyis mindez nem felmenőrendszerben valósul meg, hanem az adómentesség jövő év január 1-jétől rájuk is érvényes.

Novák Katalin szólt a családvédelmi akcióterv többi pontjáról is, akárcsak a magyar alaptörvényről, hogy ott hogyan jelennek meg a családi értékek: "Elmondtam, hogy Magyarországon a fiatalok mozgásterét szeretnénk növelni, szeretnénk, hogyha a fiatalok minél szabadabban tudnának döntést hozni arról, hogy mikor alapítsanak családot, hány gyermeket vállaljanak, és ha vannak erre vonatkozó elképzeléseik, megtalálták a párjukat, szeretnének családot, akkor minél kevesebb akadályba ütközzenek".

A konferencián nagy elismerést váltott ki a magyar családpolitika – hangsúlyozta Novák Katalin, aki elmondta, megtapasztalhatták, hogy Magyarország hivatkozási alappá vált, hogyha családtámogatásokról van szó. Sok hozzászóló, köztük latin-amerikaiak, de európaiak is referenciaként említették hazánkat, mondván, hogy számukra Magyarország olyan követendő minta, ahonnan ők is szeretnének inspirációt meríteni.