Novák: továbbra is nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv támogatásaira - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák: továbbra is nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv támogatásaira

MTI, Fotó: Förster Tamás
2019. júl. 7. 14:00
Családvédelmi Akcióterv

Továbbra is nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv hétfőn életbe lépett négy támogatására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

Novák Katalin azt mondta, naponta mintegy kétezren intéznek ügyet a családvédelmi akciótervhez kapcsolódóan a kormányablakokban és járási hivatalokban.

Az egyik kereskedelmi bankban már meghaladta a százat a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatás folyósítása - hangsúlyozta. Hozzátette: a bankok a rendelkezésükre álló időnél hamarabb, átlagosan három nap alatt bírálják el az igényléseket.

Kiemelte, a bankok visszajelzése szerint a Babaváró Támogatás esetében a legtöbben a maximális összeget igénylik.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy aki várandósan igényli a Babaváró Támogatást, az igényléssel párhuzamosan rögtön benyújthatja a visszafizetés felfüggesztésére vonatkozó kérelmet is.

A Babaváró Támogatás és a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2022. decemberig érhető el – idézte fel.

Kitért arra is, a négy támogatásról most egy újabb tájékoztató kisfilmet készítettek. Emellett a felmerülő kérdésekre a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon kaphatnak választ az érdeklődők, a csalad.hu oldalon pedig általános tájékoztatás található az akcióterv egyes elemiről – fűzte hozzá Novák Katalin.

A Családvédelmi Akcióterv négy eleme – a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanra és a kibővített jelzáloghitel elengedés – hétfőn lépett életbe. Ezekkel együtt elindult a falusi CSOK is, amely majdnem 2500 településen segíti a lakásvásárlást és -felújítást.