Ramona Petraviča: „Kölcsönös tisztelet és elfogadás kell a generációk részéről” - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ramona Petraviča: „Kölcsönös tisztelet és elfogadás kell a generációk részéről”

Galgóczy Éva, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 15:08
Budapesti Demográfiai Csúcs

Szeretnénk javítani a demográfiai helyzetünkön, hiszen a születések száma nálunk is csökken, ezért reformokat vezetünk be a családtámogatásunk rendszerében. Eközben oda kell figyelnünk más országok lépéseire is, hogy lássuk, mi hoz eredményt – mondta Ramona Petravičalett népjóléti miniszter.

For the English version follow: Ramona Petraviča: „We need mutual respect and acceptance between generations”

A miniszter egyik fő dilemmájukat megosztva rávilágított, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt az idős és fiatal generációk támogatásában. Lettországban a nyugdíjasokat fenyegeti az elszegényedés veszélye, ezért költségvetési intézkedésekkel szeretnék elérni, hogy a minimális nyugdíjakon javítsanak.

– A jelenlegi helyzet ugyanis tarthatatlan. Ám ez az intézkedés nem jár együtt demográfiai változásokkal, ezen a problémán tehát nem enyhít, ezért kölcsönös tisztelet és elfogadás kell a különböző generációk részéről – hangsúlyozta. – Ami pedig a fiatalabbakat illeti: nagy figyelmet fordítunk a kisgyermekes szülők támogatására, állami és magán bölcsődékkel segítjük a szülők visszatérését a munkába. A családi pótlék mellett különféle családtámogatási intézkedéseket is bevezettünk a gyermekszámtól függően. Látjuk, hogy javítani kellene még a rendszerünkön és növelni az állami segítséget a kisgyermekes családok számára. A sokgyermekes nagycsaládokra kell különös figyelmet fordítanunk – jelezte a lett miniszter.

Végül Ramona Petraviča azt is elmondta, hogy a gyermek jogainak elismertetése terén komoly előrelépéseket tettek, miként az árva gyermekek helyzetének rendezésében is: csökken a nevelőotthonokban élő gyermekek száma, egyre többüket sikerül családban elhelyezni.