Rekord sok lakás találhat új tulajdonosra idén - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Rekord sok lakás találhat új tulajdonosra idén

MTI
2019. júl. 29. 12:12
Családvédelmi Akcióterv

Az ingatlan.com előrejelzése szerint akár 175 ezer adásvételre is sor kerülhet a lakáspiacon ebben az évben, amire több mint tíz éve nem volt példa.

A portál közleménye szerint legutóbb 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. Annyi változás várható idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig csökken.

Az árak az élénkülő kereslet miatt tovább emelkedtek. Az ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forintot tett ki, ez 13 százalékkal haladja meg a 2018 egészére vonatkozó átlagot.

A közlemény szerint a legfrissebb KSH-adatok ezzel lényegében összhangban vannak: a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken.

A községekben csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. Az ingatlan.com 1 százalékos, a KSH pedig 2 százalékos árcsökkenést mért a községekben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bővítése, a Falusi CSOK bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.