Tanya vásárlására is használható lesz a Falusi CSOK - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Tanya vásárlására is használható lesz a Falusi CSOK

hirado.hu
2019. ápr. 29. 13:12
Falusi CSOK

Minden olyan tanyára kiterjesztik a Falusi CSOK-ot, ahol van lakóingatlan - számolt be a hirado.hu.

A július 1-jén elinduló Falusi CSOK a csökkenő lakosságszámú, 5000 fő alatti településeken vehető majd igénybe. Ez a kormány adatai szerint közel 2500 községet érinthet. A korábbi lakástámogatásokhoz képest azonban újdonság, hogy a Falusi CSOK nem csak az új építésű ingatlanok vásárlását támogatja.


Az érintett kistelepüléseken a használt ingatlanok vásárlásához és felújításához vagy bővítéséhez is fel lehet majd használni a támogatást. Az ingatlanárak túlzott emelkedését azzal akadályoznák meg, hogy a vissza nem térítendő összeg maximum felét lehetne majd vásárlásra fordítani, a többit pedig felújításra. Ez azt jelenti, hogy legalább három gyermeknél például ötmillió forintot költhet egy család vásárlásra.


Ha valakinek az érintett településeken van ingatlana, akkor annak felújítására, bővítésére is igényelhet hozzájárulást, a támogatási összeg felét. Továbbá a jelenlegi információk szerint, ha egy családnak a vásárláshoz nem elegendő a támogatás, önerejük pedig nincs, akkor vehetnek fel állami kamattámogatású hitelt.

Ez két gyermeknél 10 millió, legalább három gyermeknél pedig 15 millió forint lehet. Meglévő ingatlan korszerűsítésére pedig ezek 50 százaléka igényelhető. Újdonság az is, hogy a Falusi CSOK-ot az összes olyan tanyára kiterjesztik, ahol van lakóingatlan.


Országszerte mintegy 560 ezer ingatlan állt üresen, ezekből körülbelül 454 ezret ténylegesen sem laktak - derül ki a KSH 2016-os adataiból. A kritériumok alapján a támogatást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet majd a legtöbb településen igénybe venni, összesen 329 községben, a legkevesebben, mindössze 44 faluban pedig Csongrád megyében. Ugyanakkor szakértők szerint ebben a térségben még ma is fontos szerepe van a tanyáknak, amelyekre szintén lehet kérni a támogatást.

A Falusi CSOK a jelenlegi tervek szerint 2022. június 30-ig lesz elérhető. Azonban a kormány a támogatás hatásait folyamatosan figyeli majd, és akár a program folytatásáról és kiterjesztéséről is dönthet.