Többen már a Babaváró Támogatás boldog tulajdonosai - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Többen már a Babaváró Támogatás boldog tulajdonosai

Szöveg: Dékány-Szondi Réka, fotó: Förster Tamás
2019. júl. 5. 5:32
Családvédelmi Akcióterv

Az első nap tapasztalatai szerint a nagy érdeklődés ellenére zökkenőmentes volt az indulás, már több pár esetében is tudtak pozitív döntést hozni a pénzintézetek a Babaváró Támogatásról – jelentette be Novák Katalin keddi sajtótájékoztatóján.

– Ennek azért is örülünk, mert a kormány célja az, hogy egyre könnyebb legyen gyermeket vállalni Magyarországon. Reméljük, hogy sok fiatal fog élni ezekkel a lehetőségekkel – tette hozzá a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Tegnap lépett életbe a Családvédelmi Akcióterv négy eleme

Július 1-jén elindult a Babaváró Támogatás, a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, kibővült a CSOK-kölcsön és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatások köre. Már az első nap meg is kötötték az első Babaváró Támogatásról szóló szerződéseket.

– Ennél hosszabb idő áll a pénzintézetek rendelkezésére a döntésre, de vannak olyan párok Magyarországon, akik már a 10 millió forintos hitel boldog tulajdonosai – jelezte az államtitkár, aki szerint a Babaváró Támogatást igénylő párok száma idén elérheti a több tízezret is.

Novák Katalin emlékeztetett rá, hogy a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyermeket terveznek, igényléséhez pedig szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára és igazolásra a - legalább hároméves - társadalombiztosítási jogviszonyról. A kérelmekhez csatolandó dokumentumokat, igazolásokat a kormányhivatalokban, a járási hivataloknál vagy a Magyar Államkincstárnál lehet beszerezni. Ám nem szükséges a lakóhely szerinti kormányablaknál vagy járási hivatalnál igényelni a papírokat.

Jelezte azt is, hogy amennyiben már várandós a feleség, és az igényléssel egy időben kérik a törlesztés szüneteltetését, akkor a várandósgondozási kiskönyvet is be kell mutatni.

– Van olyan bank, amelynél elektronikus úton is lehet igényelni a Babaváró Támogatást, a bankoknak pedig - az igénylés módjától függetlenül - tíz napjuk van a hitelbírálatra – fűzte még hozzá Novák Katalin.

Az első nap mérlege

Hétfőn Budapesten és Pest megyében összesen 1527 Babaváró Támogatásra vonatkozó kérelmet regisztráltak. A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatására pedig ezen a napon összesen 514 kérelem érkezett. Az utóbbit teljes egészében elektronikusan is be lehet nyújtani, ezzel 447 család élt, 57-en személyesen, 10-en pedig postán küldték el a kérelmüket – számolt be Novák Katalin.

Jelezte, hogy ma elfogadták a törvénymódosítást, így – július elsejéig visszamenőlegesen is – mind a Babaváró Támogatás, mind a Nagycsaládosok Autóvásárlásának Támogatása teljes egészében illetékmentes lesz.

Arra is kitért, hogy a kibővült CSOK-kölcsön igénylésénél a Babaváró Támogatáshoz képest több igazolást – a többi között a lakás adásvételi szerződését – is csatolni kell, ám ezek igénylése ugyancsak illetékmentes. A CSOK és a hozzá kapcsolódó kölcsön elbírálási ideje egyébként lakásvásárlás esetén 30 nap, bővítésnél pedig 60 nap.

Kibővült a jelzáloghitel-elengedési program is: már a második gyermek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyermeknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. A kérelmeket a megyeszékhelyeken működő járási hivatalokban és kormányablakokban lehet benyújtani - mondta az államtitkár.

Július közepétől még nagyobb érdeklődés várható

Már a július 1-jei indulás előtt is sokan érdeklődtek a Családvédelmi Akcióterv iránt, a legnagyobb érdeklődés a Babaváró Támogatást övezte – ismertette Trencsán Erika vezető pénzpiaci szakértő.

Elmondta, hogy a pénzintézetek megnövekedett kapacitással készülnek, és arra számítanak, hogy a hónap közepétől várható a nagyobb érdeklődés. Ennek oka, hogy a szükséges társadalombiztosítási jogviszony-igazolásokat akkor kapják majd meg a fiatal házaspárok.

A szakértő azt javasolta, hogy érdemes a fiatal pároknak csak azután felkeresniük a bankfiókot, hogy ezt az igazolást megkapták, mivel ez jelentős mértékben csökkenti az átfutási időt. Tanácsolta továbbá, hogy a fiatalok a bírálati szempontokra készüljenek fel, a szükséges dokumentumokat készítsék elő, mivel hitelbírálat a Babaváró Támogatásnál is van. Javaslata szerint érdemes a pároknak előzetesen időpontot kérniük a bankfiókban, mert hosszabb várakozási időre kell felkészülniük.

- A legtöbb fiatal lakáscélra, lakásvásárlásra, vagy meglévő lakás korszerűsítésére fordítja a Babaváró Támogatást, sokan pedig ötvözik a CSOK-ot, a CSOK-hitelt és a babaváró hitelt – közölte Trencsán Erika.