Többszörösére emelkedett a családok lakástámogatása - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Többszörösére emelkedett a családok lakástámogatása

Magyar Nemzet
2020. jan. 8. 8:19
Családvédelmi Akcióterv

Alig néhány év alatt megsokszorozódott a családoknak otthonteremtésre igényelhető vissza nem térítendő támogatások összege, amelyet kedvezményes hitellehetőségek is kiegészítenek – írta a Magyar Nemzet.

Már a 2015. júliusi induláskor fontos újítás volt, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményt nem csak többgyermekes családok igényelhették, és nem csak új építésre. A CSOK a kezdetektől kérelmezhető egy gyermek után is, fordítható használt lakóingatlan vásárlására, sőt bővítésére, ráadásul a még meg nem született, tervezett gyermekek számára tekintettel is meg lehet kapni. Ingatlantípustól és a gyerekek számától függően a kezdeti időszakban 500 ezer és 3,25 millió forint közötti támogatáshoz lehetett így hozzájutni – idézte fel a Magyar Nemzet.

A következő jelentős dátum 2016. január 1-je, amikor számos adminisztratív könnyítés mellett jelentősen emeltek a hozzáférhető támogatások mértékén. Ekkor léptek életbe a ma is érvényes összegek: használt lakás vásárlásához gyerekszámtól függően 550 ezer és 2,75 millió forint közötti összeget lehet igényelni, míg új lakáshoz 600 ezer és tízmillió forint közöttit. Utóbbi, a nagycsaládosoknak új építésre szánt vissza nem térítendő milliók mellé szintén 2016 óta államilag garantált, legfeljebb háromszázalékos hitelt is lehetett kérelmezni, szintén tízmillió forint erejéig – ezt hívják a közbeszédben a 10 plusz 10 milliós (ma már 10 plusz 15 milliós) CSOK-nak.

A kamattámogatott hitelt azóta két ütemben is kiterjesztették. A kölcsön 2018. december 1-je óta már kétgyermekes családoknak is elérhető, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forintra emelték a maximális keretét. Noha ez akkoriban még csak új építésű ingatlanra volt igénybe vehető, a 2019 júliusától induló Családvédelmi Akcióterv részeként már használt lakás vásárlásánál is számolhatnak a családok a tíz- vagy 15 millió forintos kölcsönlehetőséggel.

Előtérben a vidék

A Családvédelmi Akcióterv indulásával egy időben, tavaly július 1-jétől vált elérhetővé a Falusi CSOK. Ennek lényege, hogy a fogyó lélekszámú, ötezer főnél kevesebb lakosú 2486 kistelepülésen a CSOK kiemelt összegeit használt ingatlan vásárlására és felújítására, illetve meglévő ingatlan korszerűsítésére is elérhetővé tették, a kamattámogatott hitellehetőséggel együtt.

Idén január 1-jével változott meg a kedvezményes lakásáfával együtt 2016-ban bevezetett áfa-visszaigénylés: e lehetőség csak a Falusi CSOKkal is érintett 2486 kistelepülésen vehető igénybe. Ugyanakkor e helységekben már nemcsak egy új ház építési munkálatainak forgalmi adóját lehet visszaigényelni, hanem az építési telek árát vagy a használt ingatlan korszerűsítési, bővítési munkáit, anyagköltségét terhelő áfát is ötmillió forint erejéig.

Nagyobb mozgástér

A Babaváró Támogatás pedig három gyermek születésével teljes egészében vissza nem térítendő juttatássá alakítható. A nulla százalék kamatozású hitelként igényelhető Babavárót az eddigi tapasztalatok szerint leginkább lakáscélra fordítják. Amellett, hogy a Babaváró tízmillió forinttal egészítheti ki a lakásvásárlást fontolgató családok házi kasszáját, fontos szerepe van azzal is, hogy 75 százalékban beszámítható önerőként.

Bár tavaly július elseje óta már mintegy ötvenezer fiatal házaspár kapta meg a babavárót, ingatlanpiaci szakértők szerint ezek a tízmillió forintok jelentősebb nagyságrendben az idén jelenhetnek meg a lakáscélok megvalósításánál.