Újabb segítség a vidéken építkezőknek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Újabb segítség a vidéken építkezőknek

csalad.hu
2020. jan. 13. 6:00
Családvédelmi Akcióterv

Január 1-jétől akár ötmillió forintos áfa-visszatérítést is igényelhetnek a kistelepülésen építkezők. A támogatást a munkálatok költségeinek, illetve az építési telek vételárának megfizetéséhez lehet felhasználni.

Az intézkedés – a Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb pontjaként – mintegy két és fél millió embert érinthet.

A támogatást ugyanazon a 2486 településen lehet igénybe venni, ahol a Falusi CSOK-ot is.

A preferált kistelepüléseken egy háromgyerekes család – saját tulajdonú ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén – akár több mint 10 millió forintos támogatással is számolhat, ugyanis az ötmillió forintos Falusi CSOK mellett a 7,5 millió forintos kedvezményes kölcsönt, és 2020. január 1-jétől az adó-visszatérítési támogatást is igénybe veheti.

Még nagyobb a kormány által nyújtott támogatások összege abban az esetben, ha egy három gyermeket nevelő vagy vállaló család preferált kistelepülésen vásárol lakást és azt bővíti, illetve korszerűsíti, így ugyanis akár 10 millió forint összegű CSOK-ot, továbbá 5 millió forint adóvisszatérítést is kaphat. A lakásberuházáshoz 15 millió forint kedvezményes kölcsönlehetőség is rendelkezésére áll.

Az áfa-visszatérítési kérelmeket 2022. június 30-ig lehet benyújtani. A támogatást a munkálatok költségeinek, illetve az építési telek vételárának megfizetéséhez lehet felhasználni, összege megegyezik a számlával igazolt és megfizetett áfa összegével, és legfeljebb 5 millió forint lehet.

(kormany.hu, portfolio.hu)

(fotó: Shutterstock)