Űrhajósok inzulinnal – táboroznak a diabéteszes gyermekek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Űrhajósok inzulinnal – táboroznak a diabéteszes gyermekek

Szöveg: Muhari Judit, fotók: Förster Tamás
2019. júl. 10. 9:24
Erzsébet táborok

Több száz diabéteszes gyermek táborozhat idén az Erzsébet Táborokban, mások családi hétvégére utazhatnak el például Zánkára. Azok, akik még nem vállalják az ottalvós táborokat, a többi között a Menta P R O, a cukorbetegséggel élő gyermekeket támogató alapítvány által szervezett programokon is részt vehetnek.

Kincskereséssel indul a Mentabolygó űrkalózainak napja, a tábori póló volt a tét.

A kalózcsapat tagjai a 11. kerületi Domokos Pál Péter Általános Iskola területén teljesítik küldetésüket, Kerekes Andrea, a Menta P R O Alapítvány kuratóriumi elnöke irányítja őket.

Napi nyolc mérés, háromóránként étkezés

A cukorbetegséggel élő gyermekeket támogató alapítvány egyhetes napközis táborokat szervezett az érintett gyermekeknek és testvéreiknek.

– Nagyon nehezen engedik el a szülők diabéteszes gyermeküket táborozni, hiszen nagy odafigyelést igényelnek. Napi nyolcszor kell vércukrot mérni, inzulint adni, háromóránként ételt biztosítani nekik. Minden szülőtől bekérjük a gyermek teljes napirendjét, azt, hogy mennyi és milyen típusú inzulint kap, mivel adagolja az inzulint, milyen vércukorszintmérőt használ, mikor kell ennie. Ebből van egy hatalmas táblázatunk, ennek segítségével dolgozunk – mondta a kuratóriumi elnök.

Ebben a táborban valamilyen formában minden felnőtt érintett, vagy a gyermeke cukorbeteg, vagy ő maga, esetleg olyan osztályban tanít, ahol van diabéteszes gyermek.

– Nagy igény van egy ilyen napközire. Tavaly még csak 18-an voltunk, idén már 25 diabéteszes gyermek és 6 testvér jön hozzánk az egy-egy hetes turnusokba. Nemcsak Budapestről, hanem Ürömről, Biatorbágyról, Gödről is érkeznek – folytatta.

Tavaly 4 éves volt a legfiatalabb táborozó, de hamar kiderült, hogy egy ilyen kicsi gyermek a nap végére a kelleténél jobban elfárad, ezért idén 5 év az alsó korhatár.

Kell a hozzáértő segítség

A cukorbeteg gyermekek segítése egyre bővebb formában valósul meg. Tavaly az MTVA „Jónak lenni jó!” című műsorában az 1-es típusú diabéteszes gyermekek számára gyűjtöttek adományokat. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a fent említett iskolában tartott tájékoztatón elmondta: 400 1-es típusú diabéteszes gyermek nyaralhat idén ingyen a Diabétesz Erzsébet-táborban a gyűjtésnek köszönhetően. Emellett a központi költségvetés 100 érintett gyermek zánkai üdültetését állja, 100-an a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban nyaralhatnak, 350-en pedig családi hétvégén vehetnek részt szintén Zánkán.

– Komoly kihívást jelent a családnak a diabéteszes gyermek, hiszen az élet, és annak minden perce nehezen kiszámítható, tervezhető. Klasszikus táboroztatásuk sem egyszerű, hiszen sokan keveset tudnak erről a betegségről, az étkezésük pedig nagy körültekintést igényel, emellett adódhatnak olyan élethelyzetek, amelyek gyors megoldást követelnek. A Diabétesz Erzsébet-táborban mindez biztosított – mondta Novák Katalin, aki hozzátette: 3000 olyan gyermek él Magyarországon, akinél 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak.

Kikapcsolódva tanulnak

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott ezzel összefüggésben megjegyezte: a cukorbetegség kezelése kiemelt társadalmi ügy, 1 millió 200 ezer embert érint hazánkban.

Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság korábbi elnöke pedig arról beszélt: nemzetközi és hazai vizsgálatok igazolták, hogy a diabéteszes gyermekek táboroztatása több funkciós. Olyan élethelyzeteket tanulnak, amelyek a nem cukorbetegeknek számára egyértelműek, nem szeparálódnak a kortársaiktól, és elmehetnek olyan táborokba, ahová szakszemélyzet nélkül nem jutnának el. Kijelentette: a cukorbetegség nem olyan állapot, amit egy tabletta beadásával meg lehet oldani, folyamatos tanulásra van szükség a sikeres kezelés és a szövődmények megelőzése érdekben.

Sztárok a gyermekekért

Siklósi Beatrix, az M5 programigazgatója a "Jónak lenni jó!" projekttel összefüggésben megjegyezte, hogy a kezdeményezéshez Lionel Messi argentin labdarúgó, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Balczó András háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó, és Jose Carreras katalán operaénekes is csatlakozott.

Olvasson további érdekes cikkeket a témában:

Erzsébet Táborok: visszavágynak, akik ott jártak

Cukorbeteg a gyermek? Van segítség!