Van elég hely a rászorulók számára - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Van elég hely a rászorulók számára

MTI
2019. nov. 4. 15:03
További hírek

Senkinek nem kell a hidegben az utcán éjszakáznia, van elég férőhely a rászorulók számára: több mint tízezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, ezeken kívül télen még további 1600 többletférőhely biztosított – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Emellett a nappali melegedőkben országosan több mint 7600 férőhely, a tartósabb ellátást igénylő hajléktalan emberek részére pedig 218 férőhellyel a hajléktalanok rehabilitációs intézménye és 456 férőhellyel a hajléktalanok otthona áll rendelkezésre – részletezte a tárca.

A tájékoztatás szerint a hajléktalanok ellátására az elmúlt években több mint 9 milliárd forintot költött a kormány, míg 2019-ben ez az összeg – a kiegészítő támogatásokkal és a bérkompenzációval együtt – 12,1 milliárd forint lesz.

A szociális szolgáltatásokat az önkormányzatok kötelesek biztosítani. A téli időszak kiemelt tevékenységeire – például a krízisellátásra, a krízisautó szolgáltatásra vagy a rendkívüli időjárás esetén elrendelhető vörös kód riasztásra – a kormány a Hajléktalanokért Közalapítványon, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül pályázati úton biztosítja a szükséges forrásokat – olvasható a tájékoztatóban.

Már tart a krízisidőszak

Már tart a krízisidőszak, az eső és a hűvös idő miatt ugyanis nagy a veszélye annak, hogy a hajléktalanok kihűlnek – mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

A krízisidőszakban az az egyik legfontosabb feladat, hogy rábírják őket, menjenek be ezekbe az intézményekbe – hangsúlyozta Morva Emília.

Hozzátette, hogy emellett krízisautók is rendelkezésre állnak, és a nappali melegedőknek is hosszabb a nyitvatartásuk.

(fotó: Shutterstock)