Világbajnok edzését segítheti az autóvásárlási támogatás - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Világbajnok edzését segítheti az autóvásárlási támogatás

Muhari Judit
2019. ápr. 12. 22:25
Családvédelmi Akcióterv

Csopakon él az a házaspár, ahol a szülőknek ugyan jelenleg is két autójuk van, de az édesanya által használt 15 éves öreg, és a három gyermek számára már kicsi autót nagyobbra és korszerűbbre cserélnék. A szándék eddig is megvolt, amit most a 2,5 millió forint támogatással meg is valósíthatnak.

Három gyermek édesanyja Sára, akinek felcsillant a szeme, amikor megtudta, hogy a 7 pontos családtámogatási akcióterv egyik elemeként 2,5 millió forintot kapnak azok a családok, akik új, hétszemélyes gépjárművet vásárolnak.

„Jelenleg is két autónk van. A férjem Budapesten dolgozik, naponta jár Csopakról a fővárosba. Ő használja a nagyobb és biztonságosabb kocsit, én kisebb távot teszek meg a gyermekekkel, ezért enyém a 15 éves Suzuki. Azzal viszem és hozom a gyermekeket az iskolából, majd megyünk hetente ötször a tőlünk 20 kilométerre lévő Balatonalmádiba taekwondo-edzésre.”

Sára ugyanis elmesélte, hogy a 14 éves nagyfiú hamarosan világbajnokságon képviseli Magyarországot.

Az edzések és a versenyek tehát nagyon fontos szerepet játszanak az életükben, a Suzuki viszont már öreg és kicsi.

Ez a küzdősport ráadásul sok felszereléssel jár, vannak kézvédők, lábvédők, fejvédő, plusz az edzőruha – sorolta. Mindemellett nemcsak a saját három gyermekét szállítja a kocsiban, hanem az egyikük barátját is ő viszi az edzésre.

„Négy gyermeknél már nem kis teret vesznek el az óriási sporttáskák. Megy rendesen a döfködés a hátsó ülésen, hogy ki üljön középen, és hova kerüljenek a csomagok. Ezért is örültem meg a támogatott autóvásárlási lehetőségnek.

Korábban is gondolkodtunk már autócserén, de az anyagi feltételek még nem adottak. Most viszont lehet, hogy bele merünk vágni.”

Mint mondta, ő korábban jogászként dolgozott, de nemrég kialakult autoimmun betegsége ráébresztette: dolgozni járni, és emellett a gyerekeket szinte egyedül ellátni képtelenség. Most induló vállalkozását azonban már otthonról menedzseli: gyermekeknek ír mesekönyvet. Ám mivel még a saját bevételével nem kalkulálhat, nem tudja, mennyi hitelt bír el a családi költségvetés.

„Nekem nagyon tetszik az Opel Combo Life. Itt nálunk nincs túl sok szalon, még csak a neten nézegettem a kocsit, élőben nem láttam. Biztonsági szempontból tökéletes lenne, mert ha nagyobb autót fogok vezetni, jó lenne benne biztonsági kamera is.”

Ez a kocsi a teljes felszereltséggel körülbelül 8 millió forintba kerül. Az biztos, hogy a 2,5 millió forintot nem tudják kipótolni saját megtakarításukból. Sára arra számít, hogy a jelenlegi autóját beszámítják 700 ezer forintért, ehhez tennének még 3-400 ezer forintot. A fennmaradó részt, vagyis 4,5 millió forintot hitellel oldanák meg, szerinte legfeljebb havi 100 ezer forint törlesztést tudnának bevállalni, de – ahogy fogalmazott – az már a maximum lenne.

„Az biztos, hogy nem egyterű, személyautó jellegű kocsit szeretnék, azoknál ugyanis a harmadik üléssor mögé már nem nagyon lehet pakolni.

Nekünk meg az nagyon fontos szempont, ezért lenne jó inkább egy haszongépjármű. Ha közeledik a július, akkor majd a férjem is foglalkozik a kérdéssel, és lehet, hogy neki más ötlete lesz.”