Zahid Maleque: Számunkra is a család az első - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Zahid Maleque: Számunkra is a család az első

Galgóczy Éva, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 14:18
Budapesti Demográfiai Csúcs

„Az államoknak kell kulcsszerepet vállalniuk a demográfiai helyzet rendezésében” – hangsúlyozta Zahid Maleque bangladesi egészségügyi és családjóléti miniszter. A politikus – aki 2016-ban WHO díjat kapott a családok egészsége érdekében folytatott munkásságáért – egyúttal köszönetet mondott a magyar orvosoknak a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában végzett erőfeszítéseikért.

For the English version follow: Zahid Maleque: For us, family is also first

Zahid Maleque elöljáróban felidézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint hagyományos családi értékekre van szükség, ezek nem helyettesíthetők és nem tűnhetnek el.

– Mindezeket mi is nagyra értékeljük, számunkra is a család az első – húzta alá a politikus. Hozzátette, hogy ennek jegyében költségvetésük 20 százalékát fordítják családpolitikai kiadásokra.

– Banglades 160 millió állampolgárával a hetedik legnépesebb ország a világon, Ázsiában pedig a harmadik. Óriási népességgyarapodással rendelkezünk, amelyet 1,3 százalékra szorítottunk vissza. Politikánk eredményeként a népesség növekedése nemcsak lelassult, de a gyermek- és várandós anya halandóságot tekintve is komoly eredményeket értünk el. 72 éves lett mára a várható átlagéletkor is, ami rendkívül magasnak minősül a fejlődő országok tekintetében. Emellett előnyös környezetet teremtettünk a beruházások számára, és növeltük a munkahelyek számát is – sorolta eredményeiket.

Újabb kihívások

A sikerek ellenére azonban nehézségekkel is szembe kell nézniük: rendkívül nehéz beruházni az oktatásba, megfelelő munkahelyeket teremteni, a társadalmi biztonságot növelni. Emellett demográfiai kihívásokkal is szembesülnek.

– A várható életkor növekedésnek köszönhetően Banglades is egyre növekvő idősebb korosztállyal számolhat, ez kihívás lesz a jövőben. Miután pedig egyre több nő vállal munkát, a megfelelő gyermekelhelyezési lehetőségeken is gondolkodnunk kell.

Kitért arra is, hogy a család hagyományos formájában folyamatos változáson esett át az elmúlt évtizedben. Ennek kapcsán hangsúlyozta: eljött az idő, hogy kormányzati kezdeményezésekre kerítsenek sort a gyermeknevelés megkönnyítésében, a család és a munka összehangolásában, a gyermekgondozó intézmények kialakításában.

– Minden részvevő, az állami és a civil szféra bevonása rendkívül fontos ebben a folyamatba, hogy megfelelhessünk korunk új kihívásainak – hívta fel a figyelmet a bangladesi miniszter.